ДНР предупреди: 10 хил. украински бойци в Бахмут или ще се предадат, или ще загинат

Свят

Град Бахмут се намира в оперативно обкръжение. Това заяви в ефира на руската държавна телевизия Ян Гагин, съветник на изпълняващия длъжността ръководител на Донецката Народна Република (ДНР) Денис Пушилин.

 

Гагин увери, че руската армия контролира всички подстъпи към града: „Всички пътища се контролират. Да се доставят боеприпаси или подкрепления е достатъчно трудно и крайно опасно“.

По думите му в града остават около 10 000 украински военнослужещи, като загубите на жива сила достигат до 500 души на ден.

Той прогнозира, че ако украинците се опитат да се измъкнат от обкръжението, то ще понесат още по-големи загуби и в крайна сметка ще бъдат изправени пред избора да се предадат или да загинат.

Според Ян Гагин в боевете за Соледар и Бахмут ВСУ са изразходили огромни ресурси и нямат потенциал да организират контранастъпление: „Считам, че в момента украинските въоръжени сили не могат да предприемат сериозно контранастъпление на нито един от участъците на фронта“, посочи той.

В същото време, стана ясно че щурмоваците от „ЧВК „Вагнер“ са изтласкали ВСУ от Забахмутка (районът отвъд река Бахмутка). Това съобщават украински военни анализатори, които публикуват доклади за ситуацията в този участък на фронта.

„Районът Забахмутка е превзет от вагнеровците. Водят се много тежки боеве на юг в района на язовира“, се казва в съобщението. Вчера те съобщиха, че в Забахмутка позициите на ВСУ са отслабени, във връзка със засилените атаки на Вагнер се засилиха в този сектор последните дни.

„В южната част на Бахмут ситуацията остава относително контролирана. Основното настъпление на ЧВК е на север от Собачевка“, гласи още най-новата информация.

Въпреки това, в мрежата се появиха и кадри, показващи, че бойците от ВСУ се опитват да се измъкнат от месомелачката по черни селски пътища, които вече са осеяни с разрушена и затънала в калта бронетехника.

Както посочи Ян Гагин – всички пътища от града сега са под силен огън от руски бойци, покриващи врага с артилерия, минохвъргачки и танкове.

Източник Блиц.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *