Евгений Дайнов: Става страшно! Гешев отсега плаши с арести! Прокурор или шериф ще избираме? Чел ли е Конституцията?

България отблизо
“Когато един човек започне със заявката, че няма да спазва разделението на властите, това означава, че той иска да вземе цялата власт. А когато един човек иска да вземе цялата власт, много внимателно трябва да го слушаме, за да разберем какво той възнамерява да прави с тази власт.

И ние разбрахме какво той възнамерява да прави с тази си власт – той ни поднесе цял списък хора, които ще преследва“. Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов в коментар на изказването пред БНТ на номинирания за главен прокурор Иван Гешев от вчера.

 

“Преподавам разделение на властите, има си причина те да са разделени. От триста години (от Джон Лок насам) принципът на разделение на властите е изведен. Според Иван Гешев това е виждане на десния екстремист. Този човек или не е чел Българската конституция, където разделението на властите е сложено като основен принцип, или ни съобщава, че няма никакво намерение да спазва Българската конституция“, посочи Дайнов.

 

Според политолога Иван Гешев “няма представа какви са му конституционните правомощия“:

 

“В интервюто той казва – “моята работа е да ги арестувам“. По конституция прокурорът не арестува. По конституция прокурорът е гарант за законността на предварителното следствие. Той не ги знае тези неща, което го прави непригоден да изпълнява длъжността, за която е номиниран – главен прокурор. Или ни съобщава, че няма никакво намерение да ги знае тези неща… Той е гарант на законността, той е гарант на това, че нито вас, нито мен няма да ни бият по улиците, няма да ни затварят без съд и присъда. Той не може да си позволи да говори такива неща и ние не можем да кажем, че той така си приказва“, обясни още Дайнов.

Tagged

1 thought on “Евгений Дайнов: Става страшно! Гешев отсега плаши с арести! Прокурор или шериф ще избираме? Чел ли е Конституцията?

  1. Какво е това Конституция – яде ли се,пие ли се?Това е в главата на избранника…Все пак преди разсъмване нощта е най-тъмна и това страшилище ,носещо името на едно друго страшилище отпреди 75 години ,подсказва, че може би идва края на най-тъмната нощ в България…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *