Европейската комисия клекна: Призна, че се нуждаем от ядрена енергия и природен газ!

Свят

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна под натиска на страните-членки, че Европа се нуждае от „стабилен, ядрен“ източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика.

 

Тя каза това след края на срещата на върха в Брюксел, предаде БНР.

До края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства – т.нар. зелено финансиране, в развитието на подходящи технологии.

За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли „голямото мнозинство“ от европейските лидери, съобщи източник на Франс прес. Сред поддръжниците на идеята е и България.

Сред противниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.

Българският президент Румен Радев изрази очакване ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като „зелени“ от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите за въглеродните емисии. Идеята е била отхвърлена, но е получено съгласие по друго предложение.

„Поне се съгласиха, по настояване на Полша, Чехия и Унгария, да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември“, коментира българският президент.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *