Екатерина Захариева: Президентът ще има много здраве! Не можем да задължим пощите в чужди държави да станат наши секционни комисии!

България отблизо

„Беше редно президентът да направи консултациите преди да определи датата за изборите. Целта, според мен, е да се прехвърли отговорността за отлагането на датата върху правителството“, заяви пред бТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева.

По думите и, МВнР от седмици работи за изборите в чужбина.

„Чакаме президентът да определи окончателно датата. Ние от ГЕРБ сме готови за всяка дата“, каза още тя.

„Има държави, които не позволяват разкриване на секции извън дипломатическите мисии и ние сме принудени да се съобразяваме с това. На Румъния буквално два дни преди изборите са и позволили да разкрие секции извън тях“, съобщи тя, но не конкретизира коя е била държавата.

Захариева съобщи, че Министерството е изпратило вече такива искания.

„Президентът ще има много здраве за гласуване по пощата. Ние не можем да задължим пощите в чужда държава да изпълняват задачата на наши секционни комисии“. Нещо повече. Много трудно ще е дори за пощите в нашата страна, защото те имат друга работа, която се върши от много хора. А и самите пликове, с които се гласува, се обработват и доставят по адреси от много хора. Така че гласуването по пощата ще предизвика още повече съмнения, отколкото традиционното гласуване по секции, каза Захариева по повод подхвърлените идеи за гласуване по пощата..

„Не знам какви политически дивиденти ще донесе на президента заигравката с това, че изборите няма да бъдат добре организирани и проведени“, коментира Захариева.

„Изглежда, че в Северна Македония имат грешната представа, че позициите у нас се определят от изборите. Нека припомня, че НС гласува единодушно позицията на страната ни спрямо Северна Македония. По тази тема обществото и партиите имат доста сходна позиция“, каза тя по повод изказванията на политиците в Скопие.

„Това, че ние искаме те да се откажат от идентичността си, е една заблуда, която те внушават“, категорична беше Захариева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *