Президентът взриви протеста и България: Не гласувайте за експертно правителство на ГЕРБ! Мутри – вън!

България отблизо

Народните представители започнаха първия си работен ден след почивката в новата сграда на бившия партиен дом.

Заседанието ще бъде открито от президента Румен Радев с обръщение към парламента и народа. След това парламентарните групи ще направят изявления във връзка с началото на новия политически сезон.

Междувременно, гардовете на президента Радев от Националната служба за охрана, които пристигнаха заедно с него пред Народното събрание 2, се появиха с тениски „Мутри – вън!“

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова излязоха сред протестиращите. Множеството е изпълнило пространството между президентството, Партийния дом и БНБ.

Държавният глава се придвижи пеша от президентството към сградата на новия парламент.

Една жена отиде и целуна президента, изразявайки по този начин своята признателност.

„Вече няма никакво значение какво е казал Борисов“, заяви Радев в отговор на въпрос от репортер на БТВ, които му припомни заявление на премиера, че няма да подаде оставка.

Още преди да започне словото си, парламентарните групи на ГЕРБ, ОП, Воля напусна залата. Народни представители от други партии посрещнаха действието на колегите си с викове „Оставка”.

„Бягството няма да ви спаси от народа, истинският парламент е отвън“, Това каза президентът Радев на изнизващите се депутати от ГЕРБ, при откриването на есенната сесия на Народното събрание.

„Не съм във възторг, че съм в Народното събрание в тази обстановка.

В дълбоката морална и институционална криза Народното събрание има огромно значение за гражданския мир“, каза още той.

Президентът коментира и акта на депутатите от ГЕРБ: „Това напускане е показателно за липсата на диалог и за причината хората да са днес на улицата”.

Вече всичко е казано, диагнозата на днешното управление е окончателно поставена.
Липсата на морал в управлението изкара хората на улицата.
Българите ясно заявиха своята воля и искането за незабавна оставка на правителството и на главния прокурор. Тези оставки са неизбежни!
Когато тези оставки станат факт, призовавам ви да не подкрепите експертен кабинет, който ще бетонира сегашната власт.

„Преди година речта ми беше пренебрегната, а управляващите разчитаха на апатията на гражданите. Днес  улиците са пълни с възмутени хора, които ги е грижа за бъдещето на България“, добави Радев.  „Има и нещо по-разочароващо от загубата на доверие – това е загубата на достойнство.

Парламентът се превърна в изразител на волята на министър-председателят. Никой в тази зала дори не зададе въпрос след доклада на главния прокурор“, каза Радев. „Очаквам от българския парламент вече да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера, да н скверни парламентаризма с неграмотно упражнение за нова Конституция. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората.

Не липсата на нова Конституция и ВНС изкараха хората на улицата, а липсата на морал и ширещата се корупция“, каза той и отново зачекна Борисов за нощното шкафче с пари“, каза той. По думите му оставките на правителството и главния прокурор са неизбежни:

„Хората излязоха от хипнозата и искат да имат нормално управление. Когато тези оставки станат факт аз призовавам да предотвратите всякакви опити на статуквото да измами очакванията на гражданите и да се бетонира зад експертен кабинет, който ще бъде марионетка на сегашната власт“, каза той.

Оставката е единственият начин това Народно събрание да излезе с достойнство от тази ситуация“, смята Радев.  „Ако не искате да чуете мен, то чуйте вашите избиратели, които в момента са отвън. Не гласувайте никакво друго правителство в това народно събрание. Не е редно да гласувате и промени в закона. Ако претендираме, че сме демократична държава не може да решаваме политически въпроси с полицейски методи и да рискуваме да има ескалация на напрежението. Когато доверието е окончателно загубено, е ясно какво трябва да стане“, каза Радев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *