Екатерина Михайлова: Служебното правителство ще се контролира от президента! Това ли иска народът?

България отблизо
Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол.

Единственият, който може да го контролира, е президентът… Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми“.Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на прехода.

Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права – това на придвижване и това на събрание и манифестации: „И двете права могат да бъдат ограничавани… Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго… В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора“.

„Не смятам, че Конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. Привърженик съм на промени в части, по които са уредени въпросите. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“, допълни тя.

По повод процедурата по импийчмънт проф. Михайлова коментира, че „това е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане Процедурата може да стартира, но се съмнявам, че ще приключи“, обясни тя.

loading...

Tagged

1 thought on “Екатерина Михайлова: Служебното правителство ще се контролира от президента! Това ли иска народът?

  1. ЕМОЦИЯ ДА ДОВЕДЕ ХОРАТА ДО УРНИТЕ ,ЧЕ ПО ГОЛЯМА ЕМОЦИЯ ОТ ГЛАД И НИСКИ ЗАПЛАТИ ИМА ЛИ ,КАКТО И ПЪЛЗЯЩАТА КАТО ЗМИЯ МАФИЯ ОБХВАНАЛА ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ НА ДЪРЖАВНО И ОБЩИНСКО НИВО !!!!!
    ТОВА Е НАСЛЕДСТВОТО ОТ ТАЗИ ВЕЩИЦА ОСТАВЕНО ОТ НЕЙНОТО УПРАВЛЕНИЕ С ИВАН КОСТОВ !!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *