Ексклузивно: Десислава Иванчева съди женския затвор в Сливен

България отблизо
Десислава Иванчева съди затвора в Сливен за влошеното си здравословно състояние и неглижирането от страна на служители на затвора на здравословните ѝ проблеми и липсата на лечение. Делото на бившия кмет на столичния район „Младост“ се гледа в Административния съд в София-град (АССГ) днес.   

От неправителствената организация „Зелен Младост“ съобщиха че „повече от 6 месеца Иванчева не е получавала хормоналното си лечение, чрез което се контролира размерът на микроаденомът на хипофизата ѝ (туморно образувание)“. За този период аденомът е нараснал, посочват те.

След намеса на Омбудсмана и дълга комуникация на медицински специалисти от институцията към нея, в крайна сметка Иванчева е получила нужното ѝ хормонално лечение. В последствия тя бе пусната за изследване и лечение на затруднено дишане. Оказало се, че осъдената за корупция бивша кметица е развила астма, която вероятно е придобита от влажни помещения с мухъл и плесени в ареста.

 

„Деси вече е с т.нар. помпичка. Състоянието и трябва да се следи регулярно, но трудно и бавно стига до нужните ѝ специалисти. Лечението на разклатените ѝ зъби също е преустановено. Деси е заплашена да остане без много зъби още на 50 -годишна възраст“, заявяват още от „Зелен Младост“.

 

Бившата кметица на район „Младост“ Иванчев и зам.-кемтицата Петрова бяха арестувана при зрелищна спецакция пред Спортната палата през 2018 година. Поводът – сигнал за корупция от строителния предприемач Александър Ваклин. Пред разследващите той твърди, че му е поискан подкуп в размер на 250 000 евро, за да получи разрешително за строеж. Според обвинението в колата, с която бяха задържани Иванчева и Петрова, са открити 70 000 евро. Иванчева и Петрова и днес отричат това да е вярно.

 

„Най-любопитният детайл по това дело е, че то се води от съдия Мария Шишкова – бивш зам.-главен прокурор от екипа на Цацаров“, посочват от екипа на Иванчева и споделят кадър, на който въпросната сдийка седи на една маса с Александър Ваклин – „единствения свидетел, който твърди, че той ѝ е предложил подкуп и тя го е получила“.

 

Въпреки осъждането им, в обществото останаха съмнения за тяхното обвинение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *