Ексклузивно! ДПС наколади президента Радев в Брюксел. Вижте каква атака спретнаха и какво ги обидило!

България отблизо

Тримата представители на ДПС в Европейския парламент – Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, изпратиха писмо до електронната поща на всички евродепутати в Брюксел с оплакване от президента на България Румен Радев, че е запитал публично лидера на партия Мустафа Карадайъ коя е неговата родина.

Писмото е озаглавено „Провокативен акт срещу малцинствата в България“.

„Този акт е безпрецедентен в 31-годишната демократична история на България. Той предизвика вълна от неодобрение сред българските граждани от турския етнос и мюсюлманите – и не само сред тях – и хвърли сянка върху българския етнически модел на заедност на гражданите“, пишат в него от ДПС.

Към писмото е приложено видео и превод на стенографския запис от публичната част на консултациите на 18 август с ДПС, когато след нова атака за гражданството на министър Кирил Петков, президентът попита Карадайъ коя е неговата родина-майка. Повод за това стана изявление на лидера на ДПС на прием в Истанбул при президента Реджеп Ердоган на 5 юни, когато заяви, че това е Турция.

Текстът не посочва какво е предизвикало въпроса на държавния глава, а направо стига до следния извод:

„Запитването на Радев поставя всъщност под въпрос лоялността на българските мюсюлмани, които са 14% от населението, и пресече червените линии на българския преходен период – етническата търпимост“. Според евродепутатите на ДПС „целта на президента Румен Радев е да получи подкрепа във вече започналата неофициално кампания за президентските избори, в които той е кандидат, от националисти, крайнодесни и радикални елементи в българското общество чрез използване на език на омразата“.

Движението твърди, че е получило „стотици оплаквания от различни български граждани“. И обвинява държавния глава, че е нарушил чл. 92 на Конституцията на РБ (Чл. 92. (1)

Президентът олицетворява единството на нацията.) В писмото партньорите на България в ЕС и НАТО са приканени „да не останат безразлични към тези действия на президента Радев“, които според авторите на писмото „могат да поставят под сериозна заплаха демокрацията в България и етническия мир“.

Това е третото писмо, което същите автори адресират до Европарламента през последния месец. По-рано те се оплакаха два пъти от служебното правителство, назначено от Радев, което бе косвена атака и срещу него, без да бъде споменавано името му.

Едното оплакване твърдеше, че решението на Министерския съвет от 4 юни за съставяне на „черен списък“ на свързаните лица със санкционираните от САЩ трима по закона „Магнитски“ е представлявало нарушение на основни човешки права, включително и забраната на нечовешко отношение.

Другото оплакване срещу служебното правителство бе заради „натиск върху членове на ДПС по време на предизборната кампания“. В него се твърди, че служебното правителство е задължило чрез районните управления на МВР активисти на ДПС да подписват „предупредителни протоколи“. Те са ги „възпрели да се включат в изборния процес“.

loading...

Tagged

1 thought on “Ексклузивно! ДПС наколади президента Радев в Брюксел. Вижте каква атака спретнаха и какво ги обидило!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *