Ексклузивно! Президентът Радев с обръщение към партиите, каза тежката си дума за Митрофанова и Зеленски

България отблизо
Първият мандат за съставяне на правителство ще бъде връчен на ГЕРБ след конституирането на Народното събрание. Кога точно – все още не е ясно, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той посочи още, че партиите трябва да решат дали да има правителство на всяка цена с много компромиси или нови избори. Президентът обаче имал чувството, че дебатът около „истинските проблеми на хората“ се отклонявал с теми като поканата на Елеонора Митрофанова на откриването на НС и включването на украинския президент Володимир Зеленски в първото заседание на депутатите.

 

„Дадох време на партиите да се отдалечат от предизборната реторика и противопоставянето. Призовавам ги да използват това време. Хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия. Няма да има лесна коалиция“, категоричен беше Радев.

Изцяло в правомощията на Народното събрание е темата с поканата на руската посланичка Елеонора Митрофанова, посочи Радев.

„Нали разбирате, че е унизително политическия процес у нас да е подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или не на откриването. Партиите да върнат фокуса си към истинските проблеми на българите. Що се отнася до обръщението на Зеленски – имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби истинските проблеми на хората“, заяви още Радев. 

Тази теза бе застъпена от БСП и „Възраждане“, които се противопоставиха на предложението Митрофанова да не бъде поканена.

Президентът поздрави службите и правителството за категоричния отговор на обвиненията на Кремъл, според които България има участие във взривовете на Кримския мост.

„Трябва решително да се пресичат твърденията за намесата на страната ни в терористична дейност“, допълни държавният глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *