Външно министерство вече получи разпореждане за Митрофанова. Имало препоръки и от Еврокомисията

България отблизо

Министърът на външните работи Николай Милков съобщи, че сутринта в петък в МВнР е постъпило разпореждане от администрацията на парламента да не бъдат канени на тържественото заседание на парламента на 19 октомври посланиците на Русия и Беларус в София Елеонора Митрофанова и Никита Лешуков.

Това беше решено на вчерашната среща на парламентарно представените партии. На нея беше представено становището на секретаря на МВнР до Народното събрание, в което са били разяснени препоръките на Еврокомисията по темата, обясни министърът.

Още в началото на март ЕК е препоръчала на европейските делегации за придържането към определени протоколни практики, каза още Милков.

Но също така тук има и един елемент на реципрочност, коментира още той, като добави, че застава зад становището на секретаря на Външно до парламента. Милков уточни още, че поканата на руския посланик Елеонора Митрофанова, която присъства на церемонията за Съединението на България в Пловдив на 6 септември, не е минала през МВнР. Появата й тогава разбуни политическите страсти, а особено силен беше протестът на ДБ.

Служебният външен министър заяви, че към момента няма официална информация от Русия към България, свързана с взрива на Кримския мост, а само внушения от медиите, които не предизвикват необходимост от реакция на българските власти. Милков допълни, че е смутен от изтичането на информация от следствието.

„Внушенията се прилагат в страни, в които могат да проработят. Неуместни са наслагващите се коментари за Кримския мост, защото, колкото и да са в една посока, рискуват да създадат разнобой. Смутен съм от изтичането на такава информация по толкова чувствителен въпрос от една консервативна институция каквото е националното следствие.“, заяви Милков.

„Искането на Украйна към България за предоставяне на оръжие все още е актуално“, потвърди външният министър. За целта, обаче, е необходимо ново решение на Народното събрание, а ако такова бъде прието, би трябвало да бъде изпълнено, допълни той и уточни, че според него единствено парламентът може да реши дали да се изпрати оръжие, какво да се предостави, как и кога.

Към момента всички европейски държави запазват дипломатическото си присъствие в Киев. По време на възобновените удари срещу украинската столица се е наложило нашите дипломати и семействата им да нощуват в посолството и да излизат навън само по двойки, информира БНТ.

„И към момента те напускат пределите на посолството само, за да се приберат да нощуват. Така че ситуацията не е нормална, но присъствието ни там е необходимо, за да покажем солидарност“, коментира той.

Относно въпроса за членството на Украйна в НАТО, Милков напомни, че България е изразила подкрепа за присъединяването на Киев още през 2008 и я е препотвърдила тази година.

„Въпросът е под каква форма това ще се случи и това трябва да е под формата на консенсус. Всякакви допълнителни коментари рискуват да ерозират консенсуса. Придържаме се към консенсусния подход в рамките на НАТО, защото консенсусът е най-силното оръжие и е гаранция за сигурността на държавите в Алианса.“, коментира той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *