ЕК ни удари през пръстите: България не може да продава бензин и петрол на други страни. Забраняваме!

България отблизо
Европейската комисия отговори на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който вчера заяви, че изключението за България по въпроса с вноса на руски петрол е, за да може страната ни да го продава.

Припомняме, че Христов сурово заяви, че през България руски петрол тече към други държави. Служебният кабинет иска да отмени забраната за износ на горива от бургаската рафинерия на „Лукойл“, защото това създавало опасност България да остане без гориво. Освен това по този начин страната ни няма да има възможност да продава на държавите в Европа, а нямало как да си позволим да се изключим от пазара.

 

От ЕК обаче отвърнаха – не е това целта на изключението за страната ни.

 

“Заради специфичното си географско положение, България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време, до края на 2024 година. Много е важно обаче, че това изключение за България се прави, заради специфичното й географско положение, а не за да го продава на други държави-членки или на трети страни“, заяви Даниел Фери, говорител на ЕК.

 

Забраната за внос на руски нефт в ЕС беше включена в шестия пакет санкции Европа срещу Русия заради войната й в Украйна. Пакетът беше приет през юни тази година и забранява покупка, внос и трансфер на руски нефт и на редица петролни продукти от Русия към ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *