Радев с тежки думи към Христо Иванов: Обвини го в лъжа и предателство

България отблизо

Президентът Румен Радев определи идеята на управляващите да прекратят концесията на „Росенец“ като прибързана и некоректна. Според него това предложение може да е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар.

„Да се върнат назад във времето и да си отговорят на въпроса кой отдаде на концесия пристанището – правителството на Бойко Борисов, за 35 години. Служебното правителство не е удължавало концесията, просто остават 24 години от нея.

 

Служебното правителство не я прекрати, защото се водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция“, каза той.

Държавният глава присъства на тържествена научна сесия по случай 120 години от Илинденско-Преображенското въстание в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Форумът започна с панихида за участниците в Илинденско-Преображенското въстание, която беше отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и от духовници от Българската православна църква.

Той коментира решението на БСМ да впише българите в Конституцията си.

„Това е първата много важна и задължителна стъпка, но не последната. Очаквам от българското правителство да се изпълнят изискванията в двата подписани протокола, които са част от преговорната рамка“, каза още той.

Радев припомни, че е поставил въпроса преди две години, призовавайки всички европейски институции и лидерите на европейските държави за гарантиране на правата на хората с българско самосъзнание и за тяхното вписване в конституцията. „Отне ми година да убеждавам политическите партии и лидерите им тук в България“, каза Радев.

„По този повод свиках КСНС в началото на януари миналата година, където настоявах всички партии да излязат с консенсус и да настояваме точно за това. Само една партия – ИТН, подкрепи това мое предложение“, добави държавния глава.

Той заяви, че благодарение на работата с президента Еманюел Макрон и другите европейски лидери се взело решение на вписването на българите в конституцията да бъде задължително условие за започване на преговорите. Той изрази опасения, че българският парламент и правителство не са реагирали на декларацията на Бундестага.

„Дали парламент с ниско доверие и легитимност трябва да променя конституцията“, попита риторично Румен Радев в отговор на въпрос за бъдещи конституционни промени от страна на депутатите. „Нека да видим какво предлагат – в момента има мнозинство, няма предложения“, допълни президентът.

За напрежението между него и кабинета, държавния глава заяви, че „Христо Иванов прави всичко възможно в играта да вкара всички възможни карти, за да забравим по-бързо подлостта, с която той измами своите избиратели и предаде своите принципи и ценности„.

Радев припомни, че лидерът на „Да, България“ е изградил целия си облик като борец срещу мафията. „В момента той не просто се прегърна с тях, той им слугува.

И чувам, че щял да променя България за две години. Интересно с кого и как ще промени България. Христо Иванов обилно и напоително ни обясняваше как ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат държави дълго извън управлението. Днес той им подарява управлението„, каза още Радев

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *