Елена Йончева довърши Банов! Вижте скандално ВИДЕО със свидетел на корупционната сделка!

България отблизо

Елена Йончева извади запис на свидетел на случая Боил Банов, в които министърът опрощава дълг на чужда фирма към Министерство на културата. 

„Схемата „Ало, Банов съм“ не е изолиран случай, а в конкретния казус със столичното Ларго участие има не само Министерството на културата (МК), но и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)“, заява в интервю пред Йончева служител на МК, който застава пред нея със скрита самоличност.

 

Интервюто бе излъчено тази сутрин по Българска свободна телевизия – БСТВ.

 

Разговорът започва с уточнение от страна на интервюирания чиновник от МК, че е присъствал на срещите в министерството, на които темата с неустойката е била обсъждана, следователно потвърждава неговата автентичност. Той обаче не е предоставил записа с гласа на Боил Банов на БСП.

Той уточни, че записът е бил направен, за да остане следа от натиска, на който служители на ведомството били подлагани „за изготвяне на документи с невярно съдържание“. 

 

„Накратко – искаха от нас да фалшифицираме документи“, заявява той.

– Каква е целта на това подправяне – пита Йончева.

– Целта е ощетяване на държавния бюджет и злоупотреба с европейски средства в полза на частната фирма строител. Вместо налагане на санкции в размер на 700 000 лева за 33 дни закъснение на фирмата изпълнител  – да се подправят документи да не се плати тази сума. 

Механизмът по думите му бил следният: създават се документи с невярно съдържание, които опрощават санкциите, които би трябвало да се наложат. Като с издаването на допълнителен акт 10 по ЗОП се удължава срокът за изпълнение на проекта за период, в който вече е работено и същевременно удължава крайния срок за изпълнение.

 

– Можем ли да кажем, че този начин на подправяне на документи е измама? – насочва Йончева разговора.

– Да, и то съгласно регламентите на Европейския съюз за нередности.

Мъжът казва още, че действията на тогавашния зам.-министъра, днес министър Банов, са съгласувани с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Данните за санкциите са постъпили в МРРБ. На по-късен етап се вижда, че глобата от 700 000 лева не е удържана от МК, а МРРБ от своя страна е приело новите обстоятелства, възникнали след записа, с новите документи, изготвени за да се избегне тази санкция.

 

– Каква е мотивацията на г-н Банов да опрости 700 000 лева на една частна фирма? – пита депутатката.

А отговорът бе: „Оставям отговора на този въпрос на интелигентността на вашите зрители.“

 

Интервюираният обяснява и защо служителите на Министерството на културата се съгласяват да участват в гореописаните схеми. По думите му „в противен случай се подлагат на тормоз и уволнение или просто се намира подходящият човек, който подписва“.

 

На въпрос дали са мотивирани по някакъв друг начин, интервюираният отвръща, че „както се чува в записа, са мотивирани с екскурзии и всякакви други подходящи стимули“.

 

Според служителя случаят „Ало, Банов съм“ не е изолирано явление: „Според официалните одитни органи – не. Но според моя опит – да. Бил съм свидетел на други подобни случаи.“

 

На финала чиновникът, свидетел на разговора на Боил Банов, категорично заявява, че при съдебен процес би станал свидетел по случая.

Мотивът му е – да се даде гласност на нарушенията по изпълнението на проекти по европейските програми.

Виж видеото ТУК

Tagged

2 thoughts on “Елена Йончева довърши Банов! Вижте скандално ВИДЕО със свидетел на корупционната сделка!

  1. А защо не?! Ако няма хора като него, готови да свидетелстват в съда, мъглата върху далаверите в държавата ни ще е пълна! Да, и всички трябва да се вълнуваме за сигурността на тези, поели риска да казват истината и да разобличават нередностите и престъпните схеми!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *