Ето защо Борисов отиде да се кланя на Медведев, заедно с половината Министерски съвет!

България отблизо

Българският премиер ще участва в Първия каспийски икономически форум (10-12 август), който ще се проведе в националната туристическа зона „Аваза“ в близост до град Туркменбаши в Туркменистан.

Форумът ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

За събитието се очакват 1500 гости от целия свят, както и високопоставено участие от петте страни с излаз на Каспийско море.

На форума ще присъства и руският премиер Дмитрий Медведев, съобщи ТАСС.

Българският премиер ще се срещне със своя руски колега в понеделник по обяд  в рамките на двустранните срещи на форума. 

След това е срещата на Борисов с първия вицепрезидент на Иран.

Фокус на дискусиите в „Аваза“ ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите ще обсъдят ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците.

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  

През 2018 година лидерите на петте страни от Каспийския регион, подписаха Конвенция за Каспийско море. Документът беше парафиран от президентите на Русия, Казахстан, Иран, Азербайджан и Туркменистан.

Руският президент Владимир Путин определи форума на „Каспийската петорка“ като среща от епохално значение. По думите му подписаната Конвенция гарантира неприсъствието на трети държави в Каспийско море. „Всякакво строителство на военни бази и разполагането на чуждестранни военни кораби в Каспия се забранява, потвърди и президентът на Иран Хасан Роухани по време на форума./epicenter.bg/

Можем с увереност да кажем, че тази каспийска среща е антинатовска, доколкото тя забранява на САЩ и НАТО дори да припарят към водите на Каспийско море, да не говорим за строителство на някакви военни бази. После, на срещата ще се обсъждат големите енергийни проекти като Турски/Български поток, който Борисов кой знае защо нарича Балкански поток. Може би очаква, че някоя друга държава ще му даде пари да изгради тръбопровод през България до границата на Сърбия. Само че колкото и да се усуква, никой няма да му даде и стотинка. Русия искаше да ни направи Южен поток безплатно. И дори беше започнала изграждането. Но „големият балкански дипломат“ Борисов, също като Бай Ганьо Балкански, спря изграждането на огромния проект. А от него щяхме не само да печелим милиарди, но и щяхме да станем неприкосновена за бомбардировки зона, под покровителството на Русия. И още, щяхме да сме много важна за Западна Европа страна, понеже от нас щяха да зависят редовните доставки на природен газ за Запада.

Сега всичко това излетя през комина. Защото Борисов се кланяше на Запада и пуфтеше, че Южен поток не ни трябва, Бургас – Александруполис щял да ни замърсява, а АЕЦ „Белене“ била „гьол“. Само няколко години по-късно, „балканският дипломат“ си промени коренно мнението. Но вече е късно. И ние трябва сами да си плащаме всичко. А няма откъде да вземем пари, понеже Борисов ги даде на американците за няколко негодни самолета. Затова Вождът отново започна да се кланя. Този път на Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Дори призна, че без Русия, газовият хъб „Балкан“ не може да съществува. Въпреки че само преди година, Борисов тръбеше на цял свят, че изгражда газовия хъб, за да отстрани Русия и руския газ. Но съдбата често си прави шеги с Борисов. Затова сега, вместо на Запад, където уж са приятелите му, той се кланя на Русия.

И ще продължи да се кланя, колкото може по-ниско. Защото само след две – три години няма да имаме и ток. А шефът на герберите отдавна трябваше да построи АЕЦ „Белене“. Но, както винаги, той се сеща с голямо закъснение за важните неща. Затова сега е в Туркменистан, заедно с половината министерски съвет. Но дали Медведев ще му обърне внимание?! Особено, след като Борисов подари на американците милиарди за няколко петдесетгодишни самолета. Това е въпрос с повишена трудност. Защото ако има нещо, което двамата руски лидери най-много мразят, това е безгръбначната политика. Страхливата политика, за която не знаеш в следващия момент накъде ще се извърти.

И единствената ни надежда е, че Русия отново ще се опита да помогне на България. Не на Борисов. Но дали  шефът на ГЕРБ ще има смелост да приеме тази помощ?! Ако рискува да я приеме, това ще е по една единствена причина. Понеже той вече знае, че американците са му вдигнали мерника и искат да го свалят от власт. Затова и търси подкрепата на Кремъл. За да го спасят, както Ердоган. Но при всички случаи Борисов ще продължи своята въртелива политика. А Москва не вярва на такива въртодокси.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *