Ето имената на тримата нови министри в служебния кабинет, и кога Петков – Василев ще обявят проекта си!

България отблизо

Транспортният министър Георги Тодоров ще е третият сменен министър в новия служебен кабинет, съставен от Румен Радев, твърди „Труд“.

 

Ве(е ви съобщихме, че президентът се готви да отстрани от поста икономическия министър Кирил Петков и колегата му занимаващ се с финансите Асен Василев.

Новината за втория бе потвърдена официално и от министерството на финансите.

Новината за отстраняването на Тодоров пък потвърждават източници от „Дондуков 2“ след като стана ясно, че държавният глава подписа указите за назначаване на служебно правителство, което ще встъпи в длъжност на 16 септември.

 

Официалната церемония е определена за 9,00 часа утре, но вече е ясно, че други промени от сегашния състав на правителството няма да има.

На мястото на Кирил Петков ще бъде назначена досегашната му заместничка в министерството на икономиката Даниела Везиева.

Асен Василев ще бъде сменен с Валери Белчев, а транспортен министър става Христо Алексиев, който бе номиниран за поста от ИТН при първия неуспешен опит за правителство на хората на Слави Трифонов.

И тримата нови в новия, но стар служебен кабинет са били във властта.

Валери Белчев беше във фонда на фондовете във второто правителство на ГЕРБ, но беше освободен. Той е магистър по публична администрация от университета Харвард. Даниела Везиева бе от квотата на Реформаторския блок като зам.-министър на Трайчо Трайков и е сочена за част от „харвардската приятелска група” на Петков-Василев.

Христо Алексиев също е бил вече министър на транспорта в първото служебно правителство, назначено от президента Румен Радев през 2017 г.

Служебният премиер Стефан Янев ще продължи да е министър-председател и при отчета на правителството отбеляза, че акцент в работата на Министерския съвет ще бъдат „стъпките за създаване на секретариат на Съвета по сигурността към Министерския съвет – инструмент, който при необходимост да подпомага висшето държавно ръководство при управление на кризи”.

Междувременно проектът на Кирил Петков и Асен Василев се очаква да бъде представен на 20 септември, коментираха в последния ден на парламента депутати от различни парламентарни групи. Все още няма яснота дали двамата ще създават партия или движение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *