Ето истинската причина, заради която Турция нахлу в Сирия!

Свят

Турция започна военна операция източно от река Ефрат в Сирия, срещу силите на сирийските кюрди, които според турските власти, са терористи, съобщават световните информационни агенции.

Началото на операцията беше обявено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като целта й била да се ликвидира „терористичния коридор“.

Операцията е озаглавена „Източник на мир„.

Според Ердоган, операцията се провежда не само срещу милициите на сирийските кюрди, които според Анкара са свързани със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), но също така и срещу терористите от ДАЕШ – „Ислямска държава“.

Турският президент отбеляза, че главните цели на Анкара ще бъдат прочистването на пограничната с Турция сирийска територия от силите за самоотбрана на сирийските кюрди, да се създаде зона за сигурност там и заселването на сирийски бежанци, които Турция не можела безкрайно да приютява.

САЩ отказаха да участват във военната операция на Анкара и обявиха изтегляне на войските си от този район на Сирия. Както подчертаха представители на арабско-кюрдските отряди „Сирийски демократични сили“, по този начин САЩ са нарушили договорките си с кюрдските сили, съобщава https://news.bg.

Каква е истинската цел на това нахлуване на турската армия в суверенна Сирия?

Припомняме, че Дамаск многократно осъждаше окупационната политика на Турция в Северна Сирия. Правителството на Сирия дори заплаши Анкара с пълномащабна война, ако се опита да нахлуе неканена в пределите на Сирия. Въпреки тези предупреждения, Ердоган не се замисли и даде заповед на турската армия да нахлуе и да започне да бомбардира мирното население в Сирия. Нови потоци бежанци хукнаха да се спасяват, този път от „спасителите“ и носителите на „мир“ от Турция.

Припомняме още, че когато Русия, по покана на законното сирийско правителство на Башар Асад започна битка с терористите на Ислямска държава в Сирия, тогава Ердоган, заедно със САЩ, помагаше на Ислямска държава с оръжие, боеприпаси и турски военни инструктори. Сега Ердоган, отново заедно със САЩ, нахлу неканен в Сирия, въпреки волята на законното сирийско правителство. За пред световната общественост САЩ заявиха, че няма да участват в операцията на турската армия и щели да изтеглят своите войски от Сирия. Всъщност те изтеглиха само…50 войници. Как си мислите, че САЩ ще оставят Сирия на Ердоган?!

А и турският президент има сериозни намерения да окупира части от територията на суверенна Сирия под благовидния предлог за „борба с тероризма“.

Позицията на Русия в цялата тази ердоганова пукотевица е ясна и непроменена. Тя бе многократно обявявана от руския президент Владимир Путин и от външния министър Сергей Лавров. Двамата заявиха, че всички проблеми в Северна Сирия трябва да се решават чрез мирен диалог. Сергей Лавров каза това и непосредствено преди атаката на ердогановата армия срещу Северна Сирия. ТАСС предаде, че руският президент Владимир Путин срочно се е обадил по телефона на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган и му казал да избягва каквито и да било стъпки в Сирия, които биха могли да навредят на мирния процес.

Кремъл заяви, че Путин и Ердоган се съгласили в телефонния разговор, че суверенитетът и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат съблюдавани, се отбелязва в съобщението на Ройтерс, цитирано от БТА.

Сергей  Лавров припомни, че всеки, който има проблеми в отделни части на суверенната сирийска територия може да си ги решава чрез диалог със законното сирийско правителство и сирийските общини по места.

Въпреки тази ясна и непроменена във времето позиция на Владимир Путин и Русия, своенравния Ердоган нахлу неканен в Сирия. Също както обгради и Кипър с кордон от кораби и подводници във вторник, 8 октомври.

Самоволните окупационни действия на Ердоган в Сирия са отдавна премислени. Той чакаше да завършат доставките на непобедимите руски зенитно-ракетни комплекси С-400 в Турция и едва тогава започна атаката срещу суверенна Сирия. Той се опитва да играе между Русия и САЩ, като се представя за „приятел“ ту на едните, ту на другите, и така да постига своите цели за възстановяване на новата Османска империя.

Истината обаче е, че Владимир Путин няма още дълго да търпи своеволията на Ердоган. Поради простата причина, че турският лидер или трябва да се придържа към договореностите, или да си намери други „приятели“, които да лъже безнаказано.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *