Ето какво е подписал Николай Денков в Киев (Документ)

България отблизо

Министерският съвет публикува пълния текст на заявлението, подписано в Киев между премиерите на България и Украйна – Николай Денков и Денис Шмигал, по време на посещението на българския министър-председател в украинската столица на 26 февруари. От правителствената пресслужба тогава съобщиха, че заявлението е по ключови теми от двустранното сътрудничество.

Освен него, беше подписан и mеморандум за сътрудничество между държавното дружество „Терем” и „Укроборонпром“.

В съвместното заявление е потвърдена е готовността да се засили сътрудничеството, насочено към прекратяване на непредизвиканата агресивна война на Руската федерация срещу Украйна и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна в нейните международно признати граници.

Подчертана е всеобхватната подкрепа на правителството на България, оказана на гражданите на Украйна, намерили временен подслон в България. Изразена е подкрепа за Формулата на мира на президента на Украйна Володимир Зеленски и е подчертано значението на нейното прилагане като единствения реалистичен план за възстановяване на цялостен, справедлив и устойчив мир в Украйна, пише в документа.

Отбелязана е важната роля на Република България за укрепване на отбранителните способности на Украйна. Подчертана е необходимостта от активизиране на работата в рамките на украинско-българската Комисия за военно-техническо сътрудничество, увеличаване на обема на военно-техническата помощ за Украйна, стартиране на съвместно производство на въоръжение и военна техника.

Пълният текст на заявлението може да бъде прочетено на интернет страницата на Министерския съвет – на български и английски език.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *