Ето какво Жозеп Борел смята за престъпление срещу европейските ценности!

Свят

Санкции срещу Русия, енергийна криза, инфлация – студената зима е точно зад ъгъла. За главния дипломат на ЕС Жозеп Борел (75 г.) тя не може да бъде достатъчно студена. Според него сега е моментът да докажем, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията.

 

Съобщава се също, че Борел е нарекъл температурата в апартаментите от над 17 градуса по Целзий „престъпление срещу европейските ценности“, информира exxpress.at, цитиран от „Гласове“.

Цитиран е да казва: „Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много за това, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията, сега е моментът да го докажем“.

Като цяло Борел не е известен с финия си изказ. Преди няколко седмици главният дипломат на Европейския съюз за пореден път предизвика вълнение.

По време на събитие на Европейската дипломатическа академия в Брюж Борел сравни Европа с градина, докато останалата част от света е джунгла.

Никоя стена или ограда на света няма да защити градината. Джунглата расте твърде бързо и затова стената никога няма да бъде достатъчно висока.

Затова европейците трябва да влязат в джунглата. „В противен случай останалата част от света ще ни нападне по други начини и с други средства“, каза той. Критиците го обвиниха в колониализъм, като заявиха, че призивите му звучат като от 18-и или 19-и век.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *