Ето какво се случва със западните танкове в Украйна

Свят

Западните танкове на Украйна – Challenger 2s, Leopard 2s и M-1 Abrams – са приоритетни цели за руските сили

Руските танкове и артилерия със сигурност ще нанесат допълнителни щети на американските танкове M1 Abrams в Украйна. Това заяви военният колумнист на Forbes Дейвид Акс.

Западните танкове на Украйна – Challenger 2s, Leopard 2s и M-1 Abrams – са приоритетни цели за руските сили. По очевидни оперативни причини, разбира се, но също и защото всеки удар по западен танк е чиста пропаганда.

Въпреки че са главни цели и въпреки неотдавнашния недостиг на артилерийски снаряди в Украйна – недостиг, който принуди украинските бригади да се бият наблизо, вместо надалеч – украинската армия досега не е загубила много танкове, но това е само защото те не се появяват твърде често на бойното поле, смятат експерти.

В момента руските противотанкови управляеми ракети изглежда са главните убийци на украинските М-1. Ако е така, това е убедителен аргумент за оборудването на Abrams със система за предупреждение за ракети. Но помнете: има много други начини да унищожите танкове.

47-ма механизирана бригада е единственият оператор на Abrams в украинската армия. Бригадата влезе в действие северно от Авдеевка, мястото на зимната офанзива на Русия, в края на миналата есен – и М-1 пристигнаха малко по-късно, заменяйки малкото оцелели Leopard 2A6 на бригадата.

М-1 бяха в разгара на битката, докато украинците се оттеглиха от руините на Авдеевка и установиха нова отбранителна линия на няколко мили на запад. Там 47-а бригада и съседните части се опитаха да спрат настъплението на руснаците, но без особен успех.

47-ма загуби първия си M-1 на или преди 26 февруари, когато руски дрон за наблюдение от първо лице удари отделението за боеприпаси на танка и предизвика пожар, който в крайна сметка го унищожи. Възможно е взривната врата, която обикновено би предотвратила навлизането на пламъци в отделението, където се намират 120-милиметровите основни боеприпаси на оръдието – да е била отворена по време на удара, но е трудно да се каже със сигурност.

Вторият Abrams беше свален от строя на или преди 3 март – този път според съобщенията, танкът е бил унищожен от лазерно насочвана противотанкова ракета Корнет, която удря относително тънко защитената страна на корпуса на танка и преминава точно през прикрепената експлозивна реактивна броня M-19. Корнетите имат тандемни бойни глави: първият заряд изчиства бронята; вторият експлодира вътре в резервоара.

Втора ракета удря купола, последвана от FPV дрон, и пламъкът в резултат на нейния удар прониква в 69-тонния M-1.

М-1 е як танк. Но не е по-неуязвим от всеки друг танк във война. Свикнете да гледате разбитите и изоставени Abrams в Украйна”, се казва още в статията.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *