Ето кое е най-важното нещо, което народните будители направиха за България!

България отблизо

Честит празник на народните будители! Защото те са здравата и вечна скала, на която е стъпила България!

Неслучайно Княз Борис Покръстителят и неговият син Симеон Първи Велики се грижеха най-напред за книжовниците. Защото в началото бе словото. Защото книжовниците движат България и света напред.

Наричаме Паисий, Софроний, Раковски, Каравелов, Чинтулов, Левски, Ботев, Вазов и много други борци, народни будители, защото те пробудиха българите от дълбокия сън на робството.

Но има и още нещо.

Българският народ е, може би, един от най-моралните народи на Земята. Нашият народ никога не е оцелявал за сметка на ограбването на други страни. Той винаги се е спасявал от премеждията, заради огромната и неизчерпаема сила на своя дух. Заради своята горда упоритост и несломима воля. Воля за свободен живот.

Именно тази воля за свободен живот бе възкресена у българите от мощното слово и смелите, самопожертвователни действия на народните будители.

Какви ли не завоеватели са минали през нашите земи. Но ние никога не сме изчезвали. Дори тогава, когато са ни мислили за унищожени. Византия се опита да ни унищожи. И загина. Кръстоносците от Латинската империя, начело с император Балдуин се опитаха да ни унищожат. И претърпяха най-страшното поражение в своята история. Пашите и башибозуците също опитаха да ни претопят. Но и те не успяха.

Затова нека всеки, който се напъва да ни ликвидира, да знае, че го чака ужасен крах.

Защото, като по някакво чудо, след огромните изтребления, България винаги се е надигала, като Феникс от пепелта. Окървавена и мощна. Озарена от неземната духовна сила на своите народни будители. Сила, която никой не може да победи.

И точно, заради знанието и науката, България е държавата, която никой не можа да сломи. И никой не успя да прекърши.

Защото България означава воля за свободен живот. Воля за победа.

 

Автор Иво Македонски, istinata.net   

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *