Ето кои са големите губещи от протестите! И какво ще се промени след тях!

България отблизо

Вече шестдесет и четири дни протестите в страната не спират. Докато под прозорците на властта се чуват призиви за оставка, правителство е категорично, че остава.

В студиото на „Събуди се“, политолозите Стойчо Стоев и Теодор Славев коментираха блокадите в София като форма на гражданско недоволство.

„Аз нямам нищо против изразяването на гражданското недоволство, но докато е с мярка. Това е крайна форма на протест. Ако аз окупирам асансьора на входа, в който живея, сигурно ще ме изнесат с полиция. Повече от десет дни блокадите остават – в това няма нищо лошо. Хубаво е обаче да се чуят и възгласите на останалите… Хубаво е сега барикадиралите се на „Орлов мост” сами да разтурят блокадата и да не чакат полицията да го направи“, каза Стойчо Стоев.

„Виждали сме много по-крайни форми на протест в България и в други държави. За мен блокадите дори изглеждат симпатично. Това не е ограничаване на правото на движение. Това е ограничаване правото на по-комфортно преминаване през центъра с автомобил. Не мисля, че барикадите ще се разпуснат. Може обаче да има ескалация между двете страни“, е мнението на Теодор Славев.

На въпрос кой ще излезе печеливш след протестите – недоволните от управлението, партиите във властта или някой друг – социолозите са на различно мнение.

„Ако има предсрочни избори, в момента ще има един печеливш и това е ДПС. Три са факторите – заради пандемията голяма част от традиционно гласуващите за партията са в България, другият е, че на практика ДОСТ електорално не съществува и третият – заради изостреното напрежение ще се получи висока мобилизация в смесените райони“, обясни Стоев.

„Много е трудно да кажем кои са печелившите. Социологическите проучвания показват, че над 40% от хората не могат да се ориентират в тази ситуация. Големият губещ е управляващата коалиция“, добави Теодор Славев.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *