Ето най-важната причина, заради която Данаил Кирилов подаде оставка! Вижте кого готвят за неговото място!

България отблизо

По-рано днес изненадващо, от правителствената информационна служба съобщиха, че министърът на правосъдието Данаил Кирилов е подал оставка.

Това е станало след разговор с премиера Бойко Борисов, уточниха от пресцентъра на Министерския съвет. Припомняме, че Данаил Кирилов смени шефското място в Правната парламентарна комисия след скандала „Апартаментгейт“, заради който оставка подаде Цецка Цачева.

По неофициална информация на БНР, оставката си Кирилов е подал и заради масовите критики към него в социалните мрежи. Станало е по негова инициатива, но премиерът не го е убеждавал да се откаже.

От Министерския съвет уточниха, че дали Борисов ще приеме оставката на Кирилов, ще бъде решено след разговор с коалиционните партньори. Ако оставката бъде приета, до гласуването й от парламента, Данаил Кирилов остава министър, макар и в оставка.

От началото на мандата си през пролетта на 2019 година, Кирилов често е герой на видеоклипове в социалните мрежи, заради негови изказвания – отново там. Заради пост преди време той получи лична забрана от премиера Борисов да пише във Фейсбук. Негов коментар пред медиите в понеделник – след прокурорското събиране в Бояна, активизира критиките срещу него и роди специална фейсбук – група, която до днес има над 16 000 последователи.

За неговото място готвят професора по конституционно право Георги Близнашки, който е и фаворит да вземе овакантения пост на Данаил Кирилов. Проф. Близнашки е изразил готовност да подкрепи правителството на премиера Бойко Борисов в трудния момент.

Според ГЕРБ, със своите познания и опит професорът по конституционно щял да бъде изключително полезен на горещия пост правосъден министър. Експертните му качества са харесвани в средите на партията-майка. Проф. Близнашки вече имал опит в държавното управление като министър-председател в служебен кабинет, назначен на 6 август 2014 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Ще добавим само, че проф. Близнашки, освен дето е специалист по конституционно право е и много близък до средите на управляващите. И неведнъж е заставал на амбразурата, за да защитава любимия си премиер. така че причините са няколко. От една страна Кирилов получи много критики за некомпетентност и неумение да води диалог, а от друга страна Близнашки е хем специалист, хем изключително верен на сегашното управление, начело с премиера Борисов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *