Жестоки боеве в Дженин, F-16 от ВВС на САЩ унищожиха ключови ирански бази

Свят

В град Дженин на Западния бряг ситуацията рязко ескалира, съобщават световните медии. Там вечерта в петък тази избухнаха ожесточени сблъсъци между палестинските бойци на съпротивата и израелските военни. 

 

Според наличните данни, Израелските отбранителни сили са вкарали в града над 100 бронирани машини, включително тежките бронирани булдозери Caterpillar D9, широко използвани в бойни действия в градски условия.

Целта на израелската операция изглежда е задържането и елиминирането на членове на радикални палестински групировки, срещу които Израел по-рано обяви война.

Въпреки мощния военен потенциал на израелската армия, израелските сили се сблъскаха с активна съпротива от страна на палестинците.

Потвърдена е информация за няколко атаки срещу израелски позиции след навлизането на войски в града, въпреки че Израел предпочита да не коментира тази информация.

САЩ обявиха, че са унищожили ирански оръжейни складове в Сирия

Изтребители F-16 на ВВС на САЩ нанесоха удари по две ключови цели на проирански групировки в сирийската провинция Дейр ез Зор.

Целите на ударите са били оръжеен склад близо до град Маядин и команден пункт в село Абу Кемал. Според източници не са регистрирани жертви или ранени: екстремистите са били евакуирани своевременно.

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин подчерта, че тези въздушни операции са извършени като отговор на поредица от атаки срещу американски позиции в Сирия и Ирак.

Унищожените обекти, според министъра, са изиграли ключова роля за проиранските въоръжени сили в региона и унищожаването им може сериозно да отслаби възможностите на противника.

Въпреки това, в отговор на действията на САЩ, проиранските сили атакуваха американския гарнизон на летището в Ербил (Ирак), използвайки дронове камикадзе.

Освен това шест ракети бяха изстреляни към американски позиции близо до петролното находище Умар в Сирия.

Трябва да се отбележи, че Сирия отрича поразяването на ирански цели, като отбелязва, че те просто не присъстват на територията на страната.

ЕТО ВИДЕОТО

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *