Задкулисно: Макрон моли Путин за руската ваксина „Спутник V“, а на нас пробутва, още несъществуващата, западна ваксина!

Свят

На седми ноември 2020 г., по инициатива на френската страна, се е състоял телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Франция Еманюел Макрон. 

За това в събота съобщи прес службата на Кремъл, цитирана от уважаваната руска информационна агенция ТАСС.

Френският президент повдигнал пред своя колега Владимир Путин въпроса за задълбочаване сътрудничеството  с руската страна по борбата с коронавирусната пандемия и конкретно по разработката и производството на руската ваксина „Спутник V“.

„По време на разговора е изразен  интерес от френската страна към задълбочаване на сътрудничеството в борбата срещу коронавирусната инфекция, включително с установяването на връзки и взаимодействие между руските специализирани научни институти и френския институт „Пастьор“ при разработването и производството на ваксини“, заявява прес службата на Кремъл.

Още през август 2020 г. бе проведен телефонен разговор между Путин и Макрон, отново по инициатива на френската страна, в който бяха разгледани въпросите за сътрудничество в борбата срещу разпространението на коронавируса. Особено подчертаваме, че този разговор се проведе веднага след регистрацията в Русия на ваксината „Спутник V“ за профилактика на това заболяване.

Припомняме, че руското министерство на здравеопазването регистрира ваксината „Спутник V“ в средата на август, и тя стана първата ваксина в света за предотвратяване на COVID-19. Лекарството, разработено от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалей“, заедно с Руския фонд за преки инвестиции/РФПИ/, е създадено на базата на човешки аденовирусни вектори. В момента се провеждат клинични изпитания в Русия, Индия, Беларус, Обединените арабски емирства и Венецуела. 

Съобщава се, че това ще бъдат многоцентрови, рандомизирани контролирани проучвания на руската ваксина, включително за безопасност и създаване на имунитет.

Нещо повече. Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и биотехнологичната компания GL Rapha, тези дни се договориха да произвеждат в Южна Корея повече от 150 милиона дози на година от коронавирусната ваксина „Спутник V“.
Износът ще започне през януари 2021 г., според официалния акаунт в Twitter, посветен на лекарството, съобщава РИА Новости.

Според учените, руската ваксина има почти сто процентова ефективност. А интересът на френския президент към тази ваксина недвусмислено потвърждава това. Явно във Франция са разбрали, че тази ваксина е много перспективна и затова бързат да си осигурят възможност да я получат още при започване на разпространението й.

По този начин, самият френски президент, без да иска опроверга приказките на някои западни политици, че руската ваксина била негодна, непроверена и прочие.

А ние ще има да чакаме западна ваксина, която не се знае кога ще излезе, доколко ще е ефективна и дали ще има някакви странични ефекти. А в това време Русия и много други страни по света ще забравят за коронавируса.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *