Зам.-министърът на отбраната: Изграждаме база на НАТО край Ямбол, не виждам какъв е проблемът за населението

България отблизо

„Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика на извозване на техниката“. Това заяви зам–министърът на отбраната Атанас Запрянов в предаването „Денят започва“ на БНТ. Запрянов потвърди и изграждането на база на НАТО край Ямбол. 

Финансирането ще бъде 100% външно, подчерта Запрянов, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

„Изнесената програма за следващите десет години да бъде одобрена от Народното събрание, освен стартиралите три проекта за самолетите, корабите и страйкърите, ще можем да стартираме и проектите за 3D радърите, за бреговите противокорабни комплекси. България има амбицията да създаде щаб на НАТО, който ще е ситуиран в София“, обясни зам.-министърът.

Запрянов потвърди изграждането на база на НАТО край Ямбол. „Говорим за български казармен район, в който ще има международно разполагане. Този казармен район ще настани войски, но ние имаме инсталации, като летища, бази и други съоръжения, които също са военни обекти край други градове в България. Пропагандно се преекспонира войсковия район в Кабиле, като цел номер 1, след като ние имаме други военни съоръжения с по-голяма важност“, подчерта Запрянов.

Източник: БНТ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *