Започна се! Фоторепортерът Веселин Боришев осъди полицията заради незаконен арест

България отблизо
Веселин Боришев, който е фоторепортер в сайта ”Клуб Z” осъди СДВР. Причината е, че е арестуван незаконно от столичната полиция и следва тя да му изплати обезщетение. Институцията е виновна по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, постановява като първа инстанция Административен съд-София град (АССГ).

Случката е от 13 септември 2019 г. от градинката край хотел „Рила“. Тогава – по време на съсредоточаване в София на полицейски подкрепления по повод протести, Боришев твърдеше, че е опитал да снима движеща се група униформени. От полицията пък твърдяха напротив – че се е държал агресивно, употребил е алкохол и пр.

Случката бе подета на „крилете“ на кафявите медии, в които по интересен начин се изнасяха подробноси от твърдения на полицаите за служебна консумация.

Още на 14 септември Боришев е признат за невинен в деянието „дребно хулиганство“ от съда, но въпреки това… „… Задържането било оповестено в сайта ПИК, където било посочено, че бил пиян, обиждал полицаите и пр. Тази информация все още е налична и се открива чрез търсачката Гугъл. В резултат от задържането репутацията му на честен човек и професионалист е ликвидирана, държан е с белезници. Претърпял унижения, болки и страдания…“,

Журналистът претендираше вреди в размер на 20 000 за нанесени вреди от незаконосъобразния арест.

Съдия Ирина Кюртева напомня, че според ЗОДОВ, за да бъде ангажирана отговорността на държавата, са нужни следните предпоставки: да има „незаконосъобразен акт, действие или бездействие на орган или длъжностно лице на държавата“, да са настъпили вреди и да е налична пряка причинна връзка между двете.

Тя приема, че е безспорно установено незаконосъобразното задържане на ищеца, в случая – от Първо РУ, безспорни са и вредите, които Боришев е претърпял. Те се изразяват в „преживян физически и емоционален стрес и дискомфорт по време на самото задържане в 01 РУ – СДВР.“

„По принцип самото естество на задържането на лице в поделение на МВР, с цел установяване на евентуална съпричастност към определено неправомерно деяние, логично причинява на задържания стрес и дискомфорт. Неизбежно всеки задържан търпи обичайните неимуществени вреди, които закономерно са в причинна връзка със задържането.

Самият факт на лишаването на лицето от правото на свободно придвижване предполага негативно отражение върху психическото му състояние. В конкретния случай, за времето на задържане от 18,00 ч. на 13.09.2019 г. до 14, 30 ч. на 14.09.2019 г. ищецът е бил лишен от редица права, като право на свобода, правото на личен живот и неприкосновеност, като вредите се изразяват в страдания, на които той се позовава и неминуемо е търпял“, заключава съдията.

АССГ приема за справедливо обезщетение в размер на 3500 лв., плюс една държавна такса от 10 лв. Решението може да се обжалва пред ВАС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *