Започна се: Човек на Терзиев иска общината да отнема празните апартаменти в София и да ги раздава на

България отблизо

Едва ден след като мина и балотажът стана ясно каква е програмата на част от спечелилата в София коалиция по отношение на застрояването. Според архитектът от „Спаси София“ Явор Панев, който е част от екипа на Васил Терзиев, празните апартаменти на софиянци могат да бъдат отнемани в полза на общината.

„На практика в София повече от 30% от жилищата са необитаеми – придобити са само с инвестиционна цел. Това трябва да се промени с държавна и общинска политика, защото това ще бъдат едни празни гета в бъдеще. Те са предимно в южните квартали на София преди и след Околовръстното“, казва Панев.

 

Сравнение

По думите на въпросният архитект дали едно жилище се ползва или не може да се установи по сметките за ток. Панев стига още по-далеч като тотално пренебрегва частната собственост и смята да следва примера в Барселона.

„Този проблем в Барселона се решава с интересна политика. Там ако се констатира, че две години едно жилище не е обитаемо, то може да бъде прехвърлено с договор за 10 години към жилищния фонд на общината и тя да разполага с него“, казва Панев.

Той продължава, че в Барселона богатите хора, които са си купили жилища в центъра и ги държат празни, общината вкарва да живеят „представители на различни социални слоеве“.

„Така се постига многообразие в общността, каквато е и една от основните общоевропейски ценности – обединени в многообразието. Това някак си не достига при нас в България и имаме усещане за криворазбрана цивилизация, новобогаташите се стремят да живеят изолирано, предимно в затворени комплекси“, казва още Панев.

Генерална грешка

Архитектът от екипа на Васил Терзиев изразява и мнението, че тези затворени комплекси са „генерална грешка“, защото се изолирали по-бедните или по-богатите хора, което било индикатор за конфликти в бъдеще, пише „Трибюн.бг“, цитирайки „Дневник“.

„Става затворена общност, която постепенно се изолира от реалното общество. В такива комплекси, където са събрани много богати хора, дори се прави селекция с интервюта, за да влязат да живеят там. Интеграцията на различни социално-икономически слоеве на обществото е начинът да има жив град. Иначе ще се оформи стерилно общество“, казва Панев.

Колежката му Цвета Йоцова стига и по-далеч, като смята, че трябва да се вдигне таксата за издаване на разрешително за строеж с 30% от инвестиционната стойност на бъдещото строителство.

„Интересното е, че в Тирана тази такса може да се плати не само с пари, а и с част от построените жилища. Така общината получава нови апартаменти и също може да приложи някакъв модел на модериране на обществото“, казва Йоцова и смята, че общината трябва да прави „житейски инженеринг“.

„В Лодз, индустриален град близо до Варшава, жилищата са общинска собственост. С намаляването на заетостта заради свиване на индустрията в района там се появява наркоманията, престъпността се увеличава.

За да овладее този процес, община Лодз възприе следния модел: Изважда живеещите от даден блок и го ремонтира изцяло. След това връща хората, но ги модерира, нещо като житейски инженеринг – в един вход се настаняват семейство с едно дете, възрастен мъж, млади семейства…

Комбинират живеещите в този блок, за да има разнообразие в обществото. Този проект в Лодз си има проджект мениджър, който да следи и подкрепя хората“, казват още от „Спаси София“.

Tagged

1 thought on “Започна се: Човек на Терзиев иска общината да отнема празните апартаменти в София и да ги раздава на

  1. Направо да се пристъпи към нациолизация на всички апартаменти! След това ще ги купуваме отново. Така общината ще има пари за крадене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *