Заради критики към ГЕРБ: Бареков хвърли кал върху Елена Йончева и Иво Христов! Били източили 250 000 евро от ЕП!

България отблизо

Под формата на документален филм, създаденият от бившия евродепутат Николай Бареков Антикорупционен фронт, представя записи от скрита камера за незаконното разходване на бюджетите от евродепутатите Елена Йончева, и Иво Христов на средства, предназначени за местни асистенти и офиси. Финансовите щети за българските и европейските данъкоплатци възлизали на почти 250 000 евро.

Към края на миналия месец от ОЛАФ обявиха, че разследват членове на политически партии от две различни държави-членки, които нарушили правилата на Европейския парламент, като прехвърлили част от заплатите си в касите на националните си партии. Иначе от видеото става ясно, че местните асистенти заемат двойни позиции както в Европейския парламент, така и в централата на БСП, което е абсолютно забранено от регламентите на европейските институции. В краткия филм Бареков разкрива, че на всеки евродепутат се плаща месечна заплата от близо 9000 евро. Допълнително те получавали по 307 евро за всеки път, когато се регистрирали на заседание.

Евродепутатите имали право да назначават свои асистенти в държавите от които са избрани, като ЕП им отпускал средства за заплати на асистентите и пари за наем на офис и офис разходи. По разчети на Бареков за 1 година за един асистент се полагали близо 70 000 лв., а при четирима асистенти това възлизало на близо 280 000 лв. Допълнително за наемане на офис евродепутатът получава по близо 8500 лв. на месец или над 100 000 лв. на година.

По думите на Бареков, Йончева и Христов не поддържали офиси, но усвоявали парите за тях. В клипа се показва документ, от който става ясно, че ЕП изплаща за един асистент 5824 лв. на месец. По думите на Бареков асистентите изрично подписват декларации, в които заявяват, че няма да се занимават с политически партии. По думите на Бареков Антикорупционния фронт получил сигнал за поне трима евродепутати от БСП, нарушили тези правила за фалшивите асистенти и несъществуващите офиси. Сигналът щял да бъде отнесен до ОЛАФ, Европейската сметната палата, председателя и зам.-председателите на ЕП и председателите на парламентарни групи.

От клипа става ясно, че в централата на БСП работели двама асистенти. Единият – Илиян Христов бил хем локален асистент на Йончева, хем и работел в международния отдел на БСП. На съседното бюро до него седяла назначената от Иво Христов –Калина Панайотова. По думите на Бареков ЕП отпускал тези 5824 лв. на месец, за да работят за ЕП, но реално те работели за лидерката на БСП Корнелия Нинова. От клипа става ясно още, че дори „доставчикът на услуги“ на Йончева, Иван Гарелов, не знае в кои комисии членува тя. Друг локален асистент на Йончева бил Димитър Гърдев, който имал десетки участия по медии и се представял, като международен анализатор, дипломат, но не и асистент на Йончева.

Освен обвинената за пране на пари и бившия съветник на Радев, имало и трети евродепутат-Цветелина Пенкова от БСП, която имала асистент, който също нарушавал правилата, като членувал в младежкото БСП. По думите на Бареков от Антикорупционния фонд потърсил за отговори самите Нинова, Йончева и Христов, но те не пожелали да отговорят на въпросите. В клипа се показва, че е проведено интервю с дългогодишния репортер в ЕП Колин Стивънс, според когото евродепутатите били в нарушение, а отговорността била изцяло тяхна./Източник monitor.bg/

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че е подло, но засегнатите от ГЕРБ и от Европейския парламент явно не можаха да намерят друг начин за саморазправа с Елена Йончева и Иво Христов, затова пак фабрикуват полуистини и откровени лъжи, за да злепоставят двамата депутати, които се осмелиха да критикуват не само гербаджиите, но и ръководството на ЕП.

После да не се питаме защо Борисов и ГЕРБ са толкова дълго на власт. Ами много просто. Защото си приличат с ЕП. И Брюксел ги крепи. И убива всяка критика. Затова!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *