Заради ПП-ДБ: Български снаряди се сипят върху етнически българи в Украйна

Свят

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обстрелват с български боеприпаси населено място на етнически българи в град Альошки, Херсонска област. Това съобщи ръководителят на Херсонския областен клон на Общоруската обществена организация на ветераните „Бойно братство“, депутатът от регионалния парламент Игор Телегин, предаде ТАСС.

„120-милиметрови минохвъргачки, които летят към Альошки. Там има селище, в което живеят българи. И този български снаряд удря български къщи“, каза Телегин по време на кръгла маса, посветена на оръжейните доставки на НАТО за Украйна.

Фактът, че украинските въоръжени сили са използвали снаряди българско производство за обстрел на левия бряг на Днепър, беше потвърден и от представител на доброволческия разузнавателен батальон „В. Ф. Маргелов“ Алексей Бурлаков. „По актуални данни това естествено е България, завод „Арсенал“. Маркировката показва, че това са 120-милиметрови осколочни снаряди. (…) Дата на производство – 2016 г.“, уточни той по време на кръгла маса.

По време на изказването си военният доброволец Алексей Живов нарече геноцид избиването на етнически българи с оръжие, официално предоставено на украинските въоръжени сили от България. „Смело можем да кажем, че се извършва геноцид. Геноцид, който българите извършват спрямо своите културни и етнически сънародници“, каза Живов.

По-рано членове на организацията „Херсонска съпротива“ откриха в Херсон, контролиран от въоръжените сили на Украйна, сандъци с боеприпаси с кодове и маркировки, указващи българско производство, посочва ТАСС.

През декември 2023 г. Комисията по отбрана на българския парламент одобри с мнозинство предложение за допълнителна военна помощ на Украйна. Както съобщи Българска телеграфна агенция, украинските въоръжени сили ще бъдат снабдени с неизправни или ненужни за българската армия преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети, добавя ТАСС.

През септември 2023 г. българският парламент одобри предоставянето на Украйна на ракети 5В55Р за зенитно-ракетната система С-300 с дефекти и боеприпаси за 5,56 мм автоматично стрелково оръжие, от които българските военни уж не се нуждаели.

Източник Гласове

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *