Здравният министър огласи новите мерки, които влизат в сила от 27 ноември /петък/ и ще са в сила до…

България отблизо

Започна извънредният брифинг на министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Щаба в Министерския съвет.

„Взехме решение на правителственото заседание за удължаване на противоепидемичните мерки и обстановка с 2 месеца до 31 януари“, поде здравният министър и добави:   В тази връзка въвеждаме следните мерки, считано от петък до 21 декември 2020 година:

„Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – както учениците, така и всички извънкласни дейности, всички групови занятия в групови центрове, всички ВУЗ-ве, детски градини и ясли“, каза той.

„Преустановява се провеждането на всички групови мероприятия с изключение на някои театри, където се спазва дистанция, има 30% заетост на залите и достатъчно дистанция“, каза той.

Преустановяват се всички колективни или индивидуални спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст и всички частни мероприятия за повече от 15 души“, каза той.

„Преустановяват се посещенията във фитнесите, заведенията за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, както и в търговските центрове с изключение на оптиките, хранителните стоки, аптеките, офисите на телекомуникационните оператори, аптеките и зоомагазините в тях“, каза той.

„Магазините в кварталите продължават да работят, но се преустановяват екскурзиите“, каза той.

По думите му парковете и градините остават отворени и не се налага вечерен час в нито една сфера.  Засега вечерен час не е необходим, според НОЩ.

Мерките и ограниченията ще са в сила до 21 декември, когато министърът обеща да бъдат прецезирани за празниците, ако има вече резултат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *