Здравният министър огласи новите мерки, които влизат в сила от 27 ноември /петък/ и ще са в сила до…

България отблизо

Започна извънредният брифинг на министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на икономиката Лъчезар Борисов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и членове на Щаба в Министерския съвет.

„Взехме решение на правителственото заседание за удължаване на противоепидемичните мерки и обстановка с 2 месеца до 31 януари“, поде здравният министър и добави:   В тази връзка въвеждаме следните мерки, считано от петък до 21 декември 2020 година:

„Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции – както учениците, така и всички извънкласни дейности, всички групови занятия в групови центрове, всички ВУЗ-ве, детски градини и ясли“, каза той.

„Преустановява се провеждането на всички групови мероприятия с изключение на някои театри, където се спазва дистанция, има 30% заетост на залите и достатъчно дистанция“, каза той.

Преустановяват се всички колективни или индивидуални спортни мероприятия за лица до 18-годишна възраст и всички частни мероприятия за повече от 15 души“, каза той.

„Преустановяват се посещенията във фитнесите, заведенията за хранене и развлечение. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, както и в търговските центрове с изключение на оптиките, хранителните стоки, аптеките, офисите на телекомуникационните оператори, аптеките и зоомагазините в тях“, каза той.

„Магазините в кварталите продължават да работят, но се преустановяват екскурзиите“, каза той.

По думите му парковете и градините остават отворени и не се налага вечерен час в нито една сфера.  Засега вечерен час не е необходим, според НОЩ.

Мерките и ограниченията ще са в сила до 21 декември, когато министърът обеща да бъдат прецезирани за празниците, ако има вече резултат.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *