Бившият здравен министър Таня Андреева: Затворете детските градини!

България отблизо

Училищата и детските градини са в основата на бума, който предизвика втората вълна от пандемията, което налага поне едномесечното им затваряне, наред с други рискови обекти.

Това мнение изрази бившият здравен министър д-р Таня Андреева в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.

„Аз съм един от хората, които апелират да бъдат приети твърди мерки. Ако не затворим за един месец училищата, детските градини, моловете, ресторантите и хотелите, дискотеки, нощни клубове и фитнес зали, ще имаме много сериозни неприятности.

Аз съм убедена, че децата в детските градини и училищата, заедно с другите изброени заведения са в основата на разпространението на вируса. Този експеримент няма да ни доведе до нищо добро“, заяви д-р Андреева.

Тя отправи критики към министъра на образованието Красимир Вълчев, който обяви учебните заведения за безопасни, макар данните, според нея, да сочат, че все повече учители се инфектират, а на тяхно място няма откъде да се вземат други учители. „В много училища учителите са болни, а няма кой да ги замести. В същото време не искаме поне временно да минем към онлайн обучение“, каза още бившият министър.

Д-р Андреева е лекар по акушер-гинекология, което я прави ценен източник на информация за бременните жени и младите майки. Тя е категорична, че бебето не може да се инфектира с COVID-19 в утробата, но е изложено на риск, когато влиза в контакт с възрастни хора след раждането. Тя обясни още, че няма данни, които да доказват, че вирусът може да се предава чрез кърмата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *