Зеленски каза ще се изтеглят ли украинските подразделения в Северодонецк „на по-изгодни позиции“!

Свят

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за трудната ситуация на фронта край Северодонецк, Луганска област, но отбеляза, че украинските военни я удържат.

В същото време той е обяснил, че в момента не се обмисля изтеглянето на украинските въоръжени сили от града на по-изгодни позиции. Президентът е заявил това пред журналисти, съобщава украинското издание „Сегодня“.

 

Според Зеленски ситуацията в посока Северодонецк е тежка.

„Знаете ли, ние удържаме ситуацията. Те (руските сили, – бел. ред.) са повече. Те са по-силни, но въпреки това смятам, че имаме всички шансове да се борим в това направление“, казва президентът.

Според него в Харковско направление „има повече позитивни неща“, там постепенно се освобождават украински селища.

В същото време ситуацията в Запорожка област е „най-застрашителна“ заради намеренията на противника да завземе областния център, подчертава президентът.

Зеленски е обяснил защо украинските въоръжени сили не се изтеглят от Северодонецк на по-добри позиции.

Украинският лидер е уточнил, че ако украинските войски се оттеглят от Северодонецк и след това атакуват отново, човешките загуби ще бъдат много по-големи.

„Що се отнася до Северодонецк, доколкото разбираме, там са останали 10-15% от населението. В Лисичанск ситуацията е приблизително същата… Там има много малко хора, всички те са „мъртви градове“ днес.

– Затова, когато поставяте въпроса дали си струва да се борим, трябва да разберете за какво се борим по направлението Северодонецк. Дали е по-добре да се оттеглим и да имаме по-добри позиции. Трябва да се знае, че ако се оттеглим на по-добри позиции, ще ни струва много скъпо да се върнем по-късно от гледна точка на броя на убитите и загубите“, казва Зеленски.

Той подчертава, че човек трябва да знае цената на всички свои действия.

„Сега стоим и губим хора, но ако се върнем на по-добри позиции и решим да атакуваме, ще загубим много повече“, казва украинският президент.

Зеленски отбелязва, че решенията занапред ще бъдат взети в зависимост от ситуацията там. Но той отбелязва, че ако украинските сили се оттеглят, в бъдеще ще им е необходимо пет пъти повече техника и оборудване за настъпление.

Междувременно, военният кореспондент Александър Сладков е разказал как руските войници са реагирали на смъртта на генерал-майор Роман Кутузов по време на военните действия в Украйна, съобщават световните издания.

Според него те го възприемат като загуба на близък човек.

„Но никой не губи самообладание, това са хора, които са се калявали и в пораженията, и в победите, и в трудностите, и в трагедиите. Смъртта на командир, разбира се, се понася трудно, особено при такива обстоятелства, когато той е принуден да се придвижва на фронтовата линия“, казва Сладков.

На мястото на Кутузов ще бъде назначен нов командир, казва той.

Припомняме, че смъртта на генерала стана известна преди два дни. Според източници военният е загинал близо до Николаевка в ЛНР. Руското министерство на отбраната не е потвърдило официално смъртта на Кутузов.

За пълноценно контранастъпление на украинските въоръжени сили и пълното освобождаване на териториите в Южна и Източна Украйна е необходимо да се сформират шест нови бригади с общ брой на личния състав 25 000 души.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов заяви това в интервю за „Файненшъл Таймс“.

Освен това Украйна се нуждае от „стотици ракетни и артилерийски установки, самолети и танкове, както и хиляди безпилотни летателни апарати“, за да изпълни тази задача, заявил е пред репортери друг източник от украинското правителство.

Данилов е заявил, че западните доставки на оръжия са успели да прекъснат блицкрига на Русия в първата фаза на войната, но РСЗО от САЩ се доставят с ограничени боеприпаси и могат да стрелят само на 80 км, а не на 300 км, както иска Украйна, за да поразяват руските снабдителни линии.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *