Зеленски се закани люто на руските войници. Ние ви подслушваме, знаем кои сте, все още имате избор…

България отблизо Свят

В традиционното си обръщение към украинския народ президентът на Украйна Володимир Зеленски разказа за успехите и провалите по евакуацията на мирните граждани от зоните на бойните действия, за новата данъчна реформа и за това, какво ги чака окупаторите, ако те не сложат оръжие и продължат да участват в никому ненужната война. 

Обръщението на президента бе публикувано на страниците на Офиса на президента на Украйна в социалните мрежи.

„Нашите храбри защитници продължават да нанасят на руските войски съкрушителни загуби. Скоро броят на свалените хеликоптери на Русия ще достигне 100 единици. Вече са изгубили 80 бойни самолета. Стотици танкове, хиляди единици друга техника. За 19 дни руската армия е загубила в Украйна повече убити, отколкото през двете кървави чеченски войни“, отбеляза Зеленски.

Предложение към окупаторите

„Искам да кажа нещо на руските войници, на онези, които са дошли на нашата земя и които на онези, които скоро ще бъдат изпратени да воюват срещу нас. Руски наборници, послушайте ме много внимателно. Руски офицери, вие вече всичко сте разбрали. На Украйна нищо няма да ѝ вземете. Вие ще взимате нашите животи, вие сте много. Но и вашият ще бъде взет. Защо да загивате, за какво? Знам, че искате да оцелеете. Ние чуваме във вашите разговори, които сме прихванали, какво наистина вие мислите за тази война, за този позор и за вашата държава.

Вашите разговори помежду ви, разговорите ви до дома с роднините – чуваме всичко това. Правим си изводи. Ние знаме кои сте вие, затова аз ви предлагам избор. От името на украинския народ ние ви даваме шанс да оцелеете. Ако се предадете на нашите сили, ние ще се държим с вас така, както трябва да се държат с хора – достойно. Така, както с вас не са се държали и в собствената ви армия и както армията ви не се е държала с нашите. Избирайте“, каза Зеленски.

 

Ще се наложи да отговарят

За престъпленията, извършени на територията на нашата страна, ще трябва да се отговаря.

„Отговорността за военните престъпления е неизбежна за руските военни. Отговорността за съзнателно създадената хуманитарна катастрофа в украинките градове е неизбежна. Целият свят вижда какво се случва в Мариупол, Харков, Чернигов, Сум, Ахтирк, Гостомел, Ирпен. Във всичките наши градове. Всичките наши партньори са информирани за престъпленията на окупаторите против мирните хора и местното самоуправление в Херсонска и Запорожска области, във временно окупираните райони. За това ще трябва да се отговаря, Задължително“, каза президентът.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *