Кирил Петков: Войната ни дава шанс да покажем отношението си към режима на Путин!

България отблизо

„Европа е във война. За съжаление войната се върна обратно на нашия континент, война, която сме очаквали, че ще остане само като част от историята

Говори се за енергийната, газовата криза, това също са измерения на войната. Това не са отделни кризи“, Газовата криза е измерение на войната и плод на една добре планирана стратегия. Нашето младо правителство попадна именно в перфектната буря.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на бизнес форум.

„За съжаление Путин е имал добра стратегия доста по-рано – купувайки газовите хранилища в Германия, той източва нивата на газа в Западна Европа до много ниски нива. „Газпром“ контролира немските газохранилища и контролира общата цена в Европа“, заяви премиерът.

 

Това, което се случва в България, се случва във всяка една от останалите страни членки на ЕС, категоричен е Петков. Когато икономиката ни е натегната заради добро стратегическо паниране от страна на Русия, ние трябва да кажем кои са нашите ценности.

„Единият вариант е да се крием в тревата и да кажем: „дано тази буря мине покрай нас“. Другият вариант е да кажем „не – омръзна ни България да не може да решава собствената си съдба и да няма глас, винаги Великите сили да решават нещо за нас“. Ние имаме собствен глас“, каза Кирил Петков.

„Да, 30 процента от енергетиката е свързано с атомно гориво от Русия, други 40 процента са свързани с въглища против зелената сделка. Ако извадим калкулатора, трябва да замълчим и да кажем, че не сме за санкциите. Нека мине бурята, каквото Европа реши.

Другият вариант е да кажем не. Кант казва: като се освободиш от всички плюсове и минуси за теб, само тогава си свободен да вземеш правилното решение.
Правилното решение на България бе да вдигне ръка и да каже, че е за санкциите. Няма да мълчим и да сме сателитът, който никога не е ясно от коя страна е. Има екстремни ситуации. Правим неща, които смятаме, че са правилни“, уточни той.

„Сега за бежанците. Агенцията за бежанците може да обработва до 30 човека на ден, като имаме 3000 човека на ден. Тази система никога не е поемала по толкова хора. Предишната система беше дайте ще ги сложим бежанците в лагери и ще ги обработваме по 30 човека на ден. Но сега имаме майки с деца. Сега всичко започва от 0. Нямахме план за тази ситуация. Както нямахме план, ако пожарът в АЕЦ Чернобил не беше в административната, а другата сграда. Ами ако следващата реколта беше радиоактивна. Ето защо решихме да купим пшеница. Видяхме какво се случва със скривалищата“, каза още Петков.

„Хибридните атаки не са някакъв мираж. Не са нещо, което се говори по фейсбука. Има сериозни инвестиции в съобщения. Това, което се случи на 3-и на Шипка. Може да е съвпадение. Но на 1-ви „Възраждане“ имаха среща с Митрофанова. За какво си говориха. За култура, за Пушкин. Там поддръжниците на „Възраждане“ бяха на паметника, за да се уверят, че правителството няма да се качи и да поднесе цветя. Нас не ни беше страх“, посочи премиерът.

„Аз имам много приятели в Москва, във Воронеж, в режима на Путин. Тези неща не са едно и също. Аз исках да коленича пред Шипка за тези хора, които са си дали живота за България. Трябва да започнем един дебат какво е нашето отношение към Русия. Това, че имам приятели в Русия, не означава, че трябва да подкрепям Путин. Тази война ни дава шанс да изчистим хибридките“, каза още Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *