Ивайло Калфин размаха пръст на Денков за външното министерство. И хабер си няма…

България отблизо

Спорът за това чий да е външният министър е чисто политически, а не заради смяна на външополитическите приоритети.

Така бившият министър на външните работи Ивайло Калфин коментира спора между ГЕРБ и ПП-ДБ кой ще заеме поста на външен министър след ротацията на 6 март. Бойко Борисов допусна вчера, че МВнР може да бъде поето от друг представител на ГЕРБ, а не от Мария Габриел, която ще бъде министър-председател.

„Аз не разбирам смисъла, извън чисто партийния смисъл, на този спор. Не чувам спор по някаква смяна на външнополитическите приоритети. Аргументът на акад. Денков е абсолютно неприемлив – че иска да се чуе гласът на ПП-ДБ в Европа. Аз съм бил външен министър и не мисля, че гласа ми е бил на партиен лидер, когато съм защитавал интересите на държавата“, каза Ивайло Калфин пред БНТ.

Той подчерта, че външната политика на България се представлява и определя от Министерския съвет, а не само от министъра на външните работи.

„Министърът на външните работи не е разказвач. Той е министър, който представлява държавата и от него се очаква да има инициативи, това нещо липсва тотално в държавата през последните 15 години. Като влязохме в ЕС имахме редица регионални инициативи, на Балканите и в Черно море. Бяхме видими в европейската политика. Постепенно тази инициативност изчезна и стана доста представителен пост“, каза още той.

„За съжаление през последните доста години МВнР е обект на доста политически подмятания, което се отразява зле на професионалната квалификация на министерството, така че и там е нужно спокойствие“, подчерта Калфин.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *