Ивайло Мирчев: Разчитаме на ДПС за промени на Конституцията! Те обърнаха гръб на Русия и станаха демократи! Прощаваме на Доган за Росенец

България отблизо

ДПС са много адекватни по отношение на руското влияние в България, заяви в предаването „Тази сутрин“ на Би Ти Ви депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

 

На въпрос на водещите за блокадата на Росенец и къщата на Ахмед Доган там Мирчев отговори, че разграждането на политическия модел, който е позволил това, ще стане с промяната на Конституцията, която ДПС обещават да подкрепят.

 

„За промени в Конституцията трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че без ДПС може да приемем определени конституционни промени, се лъже. Няма с кого. „Възраждане“ няма да ги подкрепят“, подчерта народният представител от ПП-ДБ.

 

Нужен е ясен механизъм за регулаторите. Не трябва да позволяваме да се повтори това, което се случи с НЗОК, подчерта  народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ .

По думите му, необходимо е има прозрачен подбор на тези хора.

 

„До момента партиите предлагаха различни кандидати. Понякога се оказва, че се избира най-малко нехаресваният кандидат. Трябва да има ясни критерии. Регулатори в момента няма. Това беше една от заявките, с които отидохме на избори“, допълни Ивайло Мирчев..

 

Мирчев уточни, че към момента се разработва регламент, който трябва да бъде готов бързо. В хода на разговора той вметна, че „Възраждане“ са „алтернативното мнозинство на ГЕРБ“.

 

„Избирателите на „Възраждане“ трябва да знаят, че по подаден знак на ГЕРБ „Възраждане“ гласува. То това се случи. Проблемът не е ГЕРБ. Те си имат политическа цел и си я преследват. Проблемът е реакцията на „Възраждане“. Мандатът на подуправителя на НЗОК е до 2028 години. Става дума за 8 млрд. лева на година. Когато се избира този подуправител, „Възраждане“ се оказва „златен пръст“, каза още депутатът.

По отношение на КЕВР, Мирчев коментира, че Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор са с изтекли мандати.

 

Според него, ако Конституцията не бъде приета под тази форма, ключовите министри подават оставка.

„Трудно ми е за ГЕРБ да говора като за партньор. С ГЕРБ подкрепяме правителство, което няма алтернатива. Без ДПС промените в Конституцията няма как да минат. За промени в Конституцията трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че без ДПС може да приемем определени конституционни промени, се лъже. Няма с кого. „Възраждане“ няма да ги подкрепят“, подчерта народният представител от ПП-ДБ.

 

По думите му в управлението на регулаторите всички парламентарни сили е имат представители.

„Това винаги е било така. Никога в регулаторите не са били представители само на управляващата сила. Не е коментирано дали те ще подпишат механизма за назначаване на управлението в регулаторите. Делян Пеевски коментира доста неща. Може и БСП да имат представител в регулаторите. Темата е, че регулаторите трябва да работят като регулатори. Давам пример – когато един премиер иска да построи „Турски поток“, той да не звъни на шефа на КЕВР и да му кажеш – „Ще ми одобриш „Турски поток“. Шефът на КЕВР трябва да му каже – не можем да построим „Турски поток“, защото първо, второ..“, коментира Мирчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *