Иван Гарелов: Президентът се лута в отношенията с политическите партии, но ще намери верния път!

България отблизо

„Президентът не усеща, че му се оказва влияние да се разграничава от левицата и да търси някакви опори в градската десница и в по-либералните кръгове“, заяви Иван Гарелов по БНТ в предаването „Денят започва с Георги Любенов“.

Според журналиста, Румен Радев и БСП вървят в една посока, но президентът иска да покаже независимост. „Заговори се дори за това, че той имал близост и споделял някои общи виждания с вътрешната опозиция в БСП. Ако е така, очевидно съществуват някакви взаимни подозрения, но аз лично не вярвам на такива слухове“, разсъждава мистър Панорама.

„Корнелия Нинова спазваше дистанция от Радев – тя никога не е натрапвала заслугата си той да бъде избран за президент. Нито пък той – той винаги е заявявал, че не изразява интересите само на една партия, но в своите позиции винаги е бил по-близо до БСП. Аз мисля, че на този спор не е дошло решението още. Като минат парламентарните избори, тогава ще узреят нещата. А и изостреното социално чувство на президента ще му покаже верния път“, е мнението на дългогодишния журналист и наблюдател на политическите процеси.

Гарелов посочи още, че президентът е попаднал в капана, който сам си постави: „Радев избърза да обяви, че на 28 март трябва да са изборите. Не знам дали добре го е обмислил, защото имаше доста възражения. Даже някои агенции, близки до левицата, направо написаха, че той е подарил четвърти мандат на Борисов“.

Според журналиста, може би съзнателно, президентът не е подписал още указ и е възможно това негово решение да е една проба. „Най-уместно би било все пак президентът да извика политическите сили, да се консултира с тях и едва тогава да подпише указа кога да бъдат изборите“, препоръча Гарелов.

„Президентът се лута в отношението си с партиите. Радев без подкрепата на БСП, едва ли е възможно отново да стане президент“, добави Иван Гарелов и припомни, че и ДПС поиска оставката на държавния глава.

 

„На практика едва ли е възможно да спечели втори мандат без подкрепата на БСП и ДПС? Да кажеш, че десницата е в настъпление – тя не е в настъпление. Някои хора, които може би влияят и на президента, мислят че наистина се засили влиянието покрай протестите на т.нар. либерална десница, но не е чак дотам, че да смятаме, че тя ще завладее политическото пространство и ще диктува накъде да върви страната“, прогнозира Гарелов.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *