Изненада: Руската ваксина осигурява имунитет две години, а западната – четири месеца!

Свят

Руската ваксина „Спутник V“ осигурява имунитет срещу коронавируса до две години.

Това съобщи директорът на Националния изследователски институт по епидемиология и микробиология на Русия „Гамалей“ Александър Гинцбург, цитиран от RT.

Той прогнозира, че ефектът от германо-американската Пфайзер/БиоНТех би трябвало да е с трайност между 4 и 5 месеца, но подчерта, че това трябва да се потвърди по експериментален път.

„Това са само предположения, нуждаем се от експериментални данни. По отношение на нашата ваксина „Спутник V“, тя беше създадена на основата, на която се изработи и ваксината срещу ебола и е научно доказано, че тази аналогична ваксина осигурява имунитет за 2 години, може би и повече“, отбеляза изследователят.

Гинцбург заяви, че е трудно да се каже за колко време осигурява защита съвместната ваксина на САЩ и Германия, но ефектът според него едва ли щял да е по-дълъг от 4-5 месеца, изхождайки от основата на „общия механизъм на действие на тези медикаменти“.

Специалистът увери, че ваксинирането със „Спутник V“ осигурява 96% защита от коронавируса. Останалите 4% от имунизираните пък ще прекарат болестта в много по-лека форма.

Въпросът е защо ни е тогава американската ваксина?! За да се натегне Борисов още един път на своите западни началници?! Или за да опазва живота и здравето на хората, както твърди той?!

Въпросът май е излишен.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *