Иван Гешев да търси корупцията в Министерски съвет, предлага Румен Радев

България отблизо
Има координирани действия между премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, според президента Румен Радев. Той изрази някои свои тези за последните събития в страната пред журналисти.

„Първият и най-важен според мен въпрос е връзката премиер – главен прокурор. Вече всички са наясно кой всъщност подслушва и реализира СРС-ата – това е ДАНС. На кого е подчинена ДАНС? Пряко на Министерския съвет по закон и функционално директно на министър-председателя. Въпросът е дали е знаел министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал това? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, заяви държавният глава.

Държавният глава призова главния прокурор да търси престъпността и корупцията там, където е естествената хранителна среда – преразпределянето на държавния бюджет.

 

„Защо г-н Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерския съвет, където се харчи бюджетът от първо лице. Тази огромна амбиция на главния прокурор, която е похвална, да се пребори с престъпността и корупцията, някак не вижда очевадното – във всяка държава хранителната среда за корупцията къде е?! Там, където се преразпределя бюджетът, където се усвояват обществени поръчки, напоследък даже без обществени поръчки се харчат милиарди и даже не знаем на кого се раздават,“ каза още Радев.

 

„Въпросът е как тези толкова бдителни по отношение на държавния глава служби проспаха водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушения, срива на Търговския регистър, хакерските атаки на НАП, хазарта проспаха – при положение, че имат присъствие в тези ресорни комисии, проспаха, че плащаме за самолети четвърто поколение по-скъпо, отколкото за пето поколение. Имаме протоколи на важни комисии с невярно съдържание, въз основа на които се вземат държавни решения“.

 

Румен Радев не скри, че очаква много повече от главния прокурор, който трява да обърне внимание на сигналите, постъпили в прокуратурата, както и на разследващата журналистика, която според него дава сериозни поводи за самосезиране. Такива били темите санирането, оградите по границата, хазарта, боклуците, апратаментгейт, къщите за гости, лошото строителство и ремонти, очевидното лобистко законодателство. В тези посоки изтичат стотици милиони, според него.

 

Президентът коментира и разпространените от прокуратурата записи на телефонни разговори с негово участие, направени със специални разузнавателни средства, „Проблемът не е в бруталната атака срещу държавния глава, а в начина на управление на държавата, ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи“. Това се отразявало пагубно на устоите на демокрацията и правата на обикновените граждани.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *