Изборът е направен: Топ анализаторка каза на кого ще даде Радев третия мандат

България отблизо

Започнаха срещите при президента с парламентарните партии в търсене на яснота относно възможностите за съставяне на правителство. След срещата с ГЕРБ-СДС датата за връчване на първия мандат все още не е ясна. Президентът се опитва да даде повече време на този парламент, за да се свърши някаква работа, обясни пред БНР Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“.

„Вероятно той смята, че много трудно може да бъде сформиран кабинет в 48-о Народно събрание. Това излъчват и политическите партии като послание след изборите. Те се държат предизборно в поведението и говоренето си“, каза тя.

 

При „Продължаваме промяната“ голямо значение има базата, върху която е създадена и обещанието „да махнем Борисов, да изчегъртаме ГЕРБ“, обясни Евелина Славкова.

ГЕРБ са в сложна ситуация и са готови да използват различни варианти, поясни тя.

„Вероятно те ще предложат експертен кабинет, защото знаят, че с ярки политически лица подкрепата ще бъде по-трудна. Но дори да извадят експерти, това не означава, че ще получат подкрепата, която искат от „Продължаваме промяната“ и ДБ. ГЕРБ не искат подкрепа от „Възраждане“ и ДПС, защото това оказва влияние върху имиджа на партията“.

Третият мандат ще отиде при БСП, прогнозира Славкова.

„Президентът се опита да се дистанцира от „Български възход“ и от Стефан Янев. След войната в Украйна много ясно разграничи позициите си, които не съвпадат с тези на  ДБ.

Той няма да легитимира тяхното разбиране, давайки им мандат за съставяне на правителство. Въпреки че отношенията му с Корнелия Нинова са влошени, той ще го даде на БСП и това ще е знак към електората на партията. Румен Радев няма да ограничи своите политически действия само в рамките на втория си мандат. Той гледа по-дългосрочно“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *