Извънредни новини за състоянието на Борисов, какво е лечението и каква опасност съществува!

България отблизо

Борисов е в стабилно състояние и се лекува в домашна обстановка. Под постоянен контрол е. Колегите от ВМА ще го лекуват.

Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Виждаме, че въпреки че беше свалена карантината 5 дни след събитие, той вече е проявил симптоми. Карантината трябва да е между 7-10 дни“, каза той.

„Трябва да сме по-безкомпромисни и да се спазват сроковете за карантина. Отрицателен тест наистина не е основание за никого да бъде освободен от карантина. 10 дни трябва да е карантината на всеки, който е контактен на първа линия“, каза още Балтов.

„Борисов има първите симптоми – общо неразположение, мускулна слабост, покачване на температурата“, каза Балтов и обясни как принципно протича по-натам заразата: „Следващите симптоми са болки в гърлото, хрема и загуба на обоняние и вкус. По-натам започва лека и суха кашлица. Тогава трябва да се направи снимка на белия дроб и скенер. Тогава започва антибиотично лечение и такова с ремдесивир“, заяви той.

„Ако клиничната картина на Борисов се развие по лош сценарии, той е много рисков“, призна Балтов. По думите му самоизолацията му трябва да бъде нещо изключително важно.

Балтов призна, че лекари с по-лека симптоматика от първа линия продължават да работят, защото няма кой друг да работи.   Шефът на „Пирогов“ коментира и случая на издъхналия пред прага на дома си мъж в Плевен, който е бил върнат от лечебно заведение, въпреки тежкото си състояние, защото нямал наличен ПСР тест:

„Човек, който е с дихателна недостатъчност задължително трябва да бъде приет в болница, а къде ще бъде разположен, докато му излезе ПСР теста, е работа на управата на болницата. Човек с дихателна недостатъчност не може да бъде връщан“, каза той.

„Забранил съм приемът за планови операции от 23-и. На плановите пациенти им се прави ПСР тест до 24 часа.

В последните две седмици наблюдаваме дифурзно разпространение на К-19. Много от тях влизат в латентен период. ПСР тестът не ги хваща, оперираме ги и после те проявяват симптоми и болницата става клъстер“, каза той.

„Преди 10 дни едно отделение вече „изгърмя така“. От вчера имаме проблем в травматологията. Днес детайлно ще видим как да разпределим пациентите и кой от персоналът е болен. Това дифузно разпространение, което влиза в болницата, заразява хората, които лекуват“, каза Балтов.

По думите му около 60 човека от персонала на „Пирогов“ в момента са активно болни. „Имаме и излекувани – около 150 души“, каза той и добави, че от днес се разширява броя на реанимационните легла.  Той заяви, че дневно по 47 медицински лица се заразяват от ковид, което е висока цифра.

По думите му в момента „Пирогов“ в момента разполага със 75 легла за средно тежки случаи и 22 легла в реанимация. „Ще увеличим с още 30 легла местата за средно тежки случаи и с 15 в реанимация“, каза той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *