Проф. Асен Балтов: Приказките за стадния имунитет не са верни!

България отблизо

Не трябва да се разхлабват мерките и не е вярно това за стадния имунитет. Това не е грип, един грип минава за около 10 дни. Заболяването от коронавирус протича над 28 дена.

Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на ”Пирогов” проф. Асен Балтов по повод пандемията от COVID-19.

„Това, което направи Щаба и правителството e да позволи на болниците да се реорганизират. В момента никъде в Европа няма толкова маски, колкото у нас. Защитните облекла за многократна употреба много ни улесняват. За този един месец и това, което ни дадоха,  бе една глътка въздух, за да се реорганизираме и да направим инфекциозно отделение. Преди в Пирогов нямаше такова. Сега сме подготвени“, допълни той. „До 10-14 дни случаите ще започнат да се увеличават, заради това което правят недисциплинираните хора в момента. Те си мислят, че всичко се е разминало, а вирусът витае във въздуха“, подчерта проф. Балтов.

 

„Не мога да кажа каква е правилната тактика. Има в момента осигурени 15 000 дози на хлорохин за лечение на COVID-19, изградиха се и много лаборатории за PCR тестове. Този препарат има и странични действия, той не е панацея. Хората се лекуват по един начин, но всички случаи, които се лекуват в големите болници са в тежко състояние. Хората, които имат имуноглоболин Ж са след два отрицателни теста, но това не значи, че болестта не може да ви повтори“, заяви лекарят.

 

Той призова да се останем вкъщи и да спазваме дисциплината.  „Хубавото време няма да изчезне“, каза още той. По думите му имат 5 случая, които са вече по 25 дни на апаратна вентилация. „Пирогов“ беше в страхотен стрес, но вече сме подготвени“, обясни още проф. Асен Балтов, цитиран от Фрогнюз.бг.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че ако чакаме на стаден имунитет, ще се получи нещо като в Италия и Испания или в Британия, макар и в умален мащаб и то ако имаме късмет. Защото от тези млади и здрави хора, които могат да не спазват много ограничения, не се знае колко от тях имат заболявания, за които дори не знаят. И ако се заразят, както предлагат привържениците на стадния имунитет, ще имаме много смъртни случаи на хора, които биха били спасени, ако спазват ограничителните мерки.

Вярно е и, че не можем да стоим дълго време под карантина и животът трябва да продължи. Но докато не се пуснат по аптеките ваксина и лекарства на достъпни, а не на космически цени, опасност ще има. Така че сега топката е у учените и правителството, което трябва да им осигури условия за работа.

Защото ако чакаме за помощ от ЕС, ще има много да чакаме. докато не се възнесем всички.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *