Извънредно от НС: Порязаха ГЕРБ за Велико народно събрание, Борисов остава на власт

България отблизо

Със 111 гласа „за“, 93 – „против“ и 8 – „въздържали се“ парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за произвеждане на избори за ВНС, предаде „Фокус“.

Съгласно чл. 160 от сега действащата Конституция на Република България Народното събрание решава да се произведат избори за Велико Народно събрание с мнозинство две трети от общия брой на народните представители, което означава, че за да се стигне до такъв вот, са необходими 160 народни представители. Проектът бе обявен от ГЕРБ на 14 август и внесен на 2 септември в деловодството на Народното събрание с подписите на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и част от независимите депутати.

Предложението дойде в отговор на антиправителствените протести. Сред предложенията на ГЕРБ са намаляване на народните представители от 240 на 120 и при Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален – от 400 на 280.

По време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ изрази учудване, че опозицията е срещу предложението за свикване на избори за ВНС, при положение че министър-председателят Бойко Борисов е обещал да подаде оставка още в същия ден, ако това бъде одобрено. Днес имате шанс да получите оставката на премиера Борисов и на цялото правителство. Странно е, че се противопоставяте, каза Атанасова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *