Извънредно: Полицията премахна палатковите лагери и блокадите в София и страната!

България отблизо

Тази нощ полицията щурмува палатковите лагери и блокираните кръстовища в София и страната. Палатковите лагери в София и Пловдив са премахнати.

На територията на няколко населени места в страната се провежда специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред, съобщиха от МВР.

Около 4:15 часа тази сутрин служители на МВР започнаха да премахват блокадите от кръстовищата София, предаде БГНЕС .

За по-малко от час всички палатки и личният багаж на протестиращите бяха прибрани на тротоара. Обитателите на лагера са имали време да приберат личните си вещи, след което палатките са били натоварени на камион.

В момента жандармерия с над сто служители на реда е блокирала кръстовището. Мая Манолова и Арман Бабикян са били на кръстовището, по непотвърдена информация Бабикян е арестуван.

Протестите започнаха преди месец , а блокадите преди десетина дни. По неофициална информация част от протестиращите са арестувани. Пред БНР един от протестиращите на Орлов мост в София – Манол Глишев, съобщи, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа.

„Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е. на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно предвид, че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме“ не“ , може би някъде към двайсетина души отговорихме „не“ , съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо районно. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа.“

На Орлов мост вече няма палатков лагер. Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището, вече са премахнати. Плакати и останали от протестиращите вещи се товарят на коли на дирекция „Аварийна помощ и превенция: към Столичната община. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна.

Премахнати са палатковите лагери и в други градове, както е свалена и блокадата при Стара Загора към АМ „Тракия“.

Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив – това до Баня Старинна – беше вдигнат след намесата на полицията, предава БНР. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват тук.

Част от тях взе още са на мястото. Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителите на реда са започнали да вдигат палатките.

Хора от лагера подчертаха, че не е имало насилие, но смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха.

В момента движението по бул. „Цар Борис Обединител“ и „Шести септември“ се осъществява нормално.

Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

Възстановено е движението по всички кръстовища, които бяха блокирани, съобщават от полицията.

МВР многократно е заявявало своята позиция, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната.

Отново призоваваме както протестиращите, така и всички останали граждани, които не подкрепят протестите, да спазват Конституцията и законите на страната.

От пресцентъра на полицията не съобщават колко души са били арестувани при тази нощна акция на МВР.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *