Социолози прогнозираха какво ще стане с протестите и с ГЕРБ!

България отблизо

Натрупването на всички скандали някак си трябваше да доведе до тази ескалация. Дори освобождаването на министри сега очевадно не проработи.

Това коментира социологът Евелина Славкова от Изследователски център „Тренд“.

„Това, което ни предстои през зимата – с икономическата криза, няма как да не доведе до тежки последици в България. В крайна сметка нашата икономика е свързана с това, което се случва навън“, коментира тя.

И допусна, че ако лятото има стихване на протестите, то през есента те отново ще назреят.

Пред БНТ Евелина Славкова отбеляза, че София е център на недоволството. Тя припомни, че трудности за правителството е имало още с кметските избори. „Беше много трудно на Фандъкова да спечели изборите. Видяхме нещо, което не сме виждали, това беше обединение на леви избиратели с избиратели на демократичната общност в подкрепа на Мая Манолова“, каза социологът.

Според нея, хората са видели възможност президентът Румен Радев да е техен водач, но тази възможност излиза извън неговите правомощия.

„Ролята на президента е да коментира, да изразява общественото мнение, но понякога изказванията са звучали като лидер на политическа партия“, смята Евелина Славкова.

Политологът и преподавател Борис Попиванов пък смята, че протестите са израз на липса на цялостна стратегия за дългосрочно развитие на страната.  „Протестът ускори съществуващи преди това процеси на усещането на липса на нова визия, на нова цел в бъдещето“, смята той. По думите му кабинетът все повече се асоциира с отделни мерки, които обаче не създават предсказуемост.

И Евелина Славкова, и Борис Попиванов напомниха, че в провинцията хората се интересуват главно от социално-икономическото си състояние и ако през есента икономическата криза се задълбочи, това може да предизвика нова вълна на гражданско недоволство.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *