Извънредно: Путин обяви частична мобилизация и защити желанието за референдуми!

Свят

Руският президент Владимир Путин отправи обръщение към руснаците, съобщават световните агенции. В него той обяви частична мобилизация на населението.

Това означава, че мобилизирани ще бъдат само руснаците от запаса.

 

„Mобилизираните лица, участващи в спецоперацията, ще получат възнаграждения и статут на военнослужещи, служещи по договор“, изтъкна руският лидер. Частичната мобилизация започва на 21 септември.

Във вторник Държавната дума на Русия, долната камара на парламента, прие закон, който включва в руския наказателен кодекс понятията „мобилизация“, „военно положение“, „военно време“, а също така наказания за дезертьорство и доброволно предаване в плен.

Освен това той обвини Запада в „ядрен шантаж“ срещу Русия и предупреди, че Москва също има „различни оръжия за унищожение“ и е готова да използва „всички налични средства“, за да се защити.

Не блъфирам, закани се Путин.

Той посочи, че във Вашингтон и Брюксел има планове за преместване на военния конфликт от Украйна на територията на Русия. По негови думи някои високопоставени служители от страните от НАТО са обсъдили и възможността за използване на ядрено оръжие срещу Москва.

В телевизионното обръщение, както съобщава Ройтерс, той каза също, че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече „иготона Украйна.

Президентът на Русия каза още, че „Западът не иска мир между Украйна и Русия“.

Властите на ДНР и ЛНР съобщиха, че референдуми за присъединяване към Русия ще се проведат от 23 до 27 септември. На 20 септември администрациите на Херсонска и Запорожка област обявиха плановете си да проведат референдуми на същите дати.

През 2022 г. Путин вече два пъти е произнасял телевизионни обръщения. В първия от тях на 21 февруари той обяви решението за незабавно признаване на независимостта и суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република.

Във втория, рано сутринта на 24 февруари, Путин обяви началото на специална военна операция за защита на Донбас.

Той казва, че Западът е показал, че целта му е да унищожи Русия и че се е опитал да превърне народа на Украйна в пушечно месо.

„Руснаците могат да бъдат сигурни, че териториалната цялост на Русия ще бъде подкрепена с всички налични средства“, допълни Путин.

Изказването на Путин се очакваше вчера. Но в полунощ каналът Forbes Telegram, позовавайки се на източници в президентската администрация, каза, че речта на президента ще се състои, когато „Далечният изток се събуди“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *