Румен Радев в извънредно обръщение към народа: Промените в Избирателния кодекс водят до служебна победа на управляващите! Налагам вето!

България отблизо

Президентът Румен Радев наложи вето на промените в Изборния кодекс: Те водят до служебна победа на управляващите, подчерта той.

Протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор показват дълбока криза на демокрацията, каза още Радев.

Това заяви държавният глава Румен Радев в свое извънредно обръщение към народа.

Той коментира промените в Изборния кодекс и отказът на управляващите да подадат оставка, въпреки всекидневните протести.

„Отказът на властта да чуе гласът на гражданството продължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а бяга от политическа и правна отговорност от многобройните скандали. Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено и мотивирано от същата цел“, заяви държавния глава.

„Решенията трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос. Дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност от парламента. Вменяват се отговорности на законодатели по отношение на изборите. В същото време законодателят лишава ЦИК от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка за гласувалите и данните на гласуването“, обясни още Радев.  „Нанасяйки пореден удар върху правната конструкция на нашата държава, създават се предпоставки за съмнение в честността на изборите. Не мога да пренебрегна факта, че промените са пример за непредсказуемост на държавната власт и управление. Налагам вето върху част от разпоредбите по част от Изборния кодекс“, заяви той.

Ето текста на обръщението на президента:

„Уважаеми сънародници, трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданското удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години„, посочи той.

Президентът остро разкритикува промените в Изборния кодекс, които предизвикаха всеобщо недоволство. Той се спря подробно на всички текстове, които прие мнозинството напук на мнението на специалисти и на опозицията.

„През миналата година законодателят постанови изисквания за машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче се позволява едновременно въвеждане и на хартиен, и на машинен вот, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно може да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят възможности за хаос и изборни манипулации на управляващите.

Прехвърлянето на отговорност върху ЦИК да определят дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента. Законодателят лишава централната избирателна комисия от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването. Като изцяло вменява тези дейности на „Информационно обслужване АД“, пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяването на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция“, заяви Радев в обръщението си към българския народ.

„Исканията за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрацията и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданите удължава агонията.

В тази ситуацията кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години. Посегателството върху изборния кодекс е подчинено на същата цел.“

 

С оглед на изложеното налагам вето върху част от разпоредбите върху закона за изборния кодекс, завърши Радев.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *