Андрей Райчев: Чака ни диктатура! Вече ни дресираха! Ето какво още предрече социологът

България отблизо

Тази болест в световен мащаб ще доведе до големи икономически последици, а след тях ще има много политически ситуации…

В момента не живеем реален живот, а приказен, измислен живот. Няма доказателство и сериозен аргумент, че това заболяване е много по-опасно от ситуацията преди две-три години, когато е имало подобни грипни епидемии. Човечеството вече си счупи икономиката, нанесе си удар, който е необратим“.

Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев.

 

Според него правителствата правят голяма грешка – „те канят в ръководни щабове лекари, които разбират от телесни течности, но не и от психиатрия“: „Хората много повече страдат от страха си. Хората трябва да получават ежедневна инструкции как да се справят с тази психопатична ситуация, пред която са се изправили“.

 

Запитан за последиците от икономическата криза след епидемията, Райчев каза: „Какво означава как ще се справим?! Ние няма да се справим. Никой не може да оцени размера на бедствието, вижда се само, че са огромни. Но никой не може да каже колко ще бъдат безработните, кои сектори от икономиката ще загинат... Никой не може да каже.“

 

Политическата опасност според него е появата на „евреи“, защото в такива ситуации човечеството винаги вика някакъв враг.

Това, което в момента преживяваме е алергичен шок, а резултатът от шока е много по-голям, отколкото може да причини този вирус, подчертава Райчев.

 

В предаването „Хоризонт за вас“ Райчев допълни, имайки предвид ограничителните мерки, предприемани в почти всички държави: „Хората искат това, властта танцува по тяхната гайда. Това е пиянството на едно човечество. Човечеството живее в един виртуален свят… Виртуализирахме света, но икономиката не е виртуална“.

„Когато се натъкнем на реалността, ще има последици, каквито не сме виждали. И ще се породи въпросът – кой ни го причини това?“, продължи Андрей Райчев.

 

По думите на социолога ще възникнат принципно нови политически форми:

„Ще възникнат принципно нови неща. Чака ни нещо подобно на диктатура…

Ние живеем в общество на контрол – пълен унисон между желанието на хората и на властта. Това, което наблюдаваме е по желание на хората.“

„Една нормална ситуация беше обявена за екстремна. Такива вируси обикалят всяка година. Това не е чума. Една трета от хората отговарят полажително на въпроса смятате ли, че това е най-ужасното нещо, което се е случвало на човечеството. А човечеството е преживявало Атила, Чингис хан, Първата и Втората световна война, чумни епидемии…“, обръща внимание Андрей Райчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *