Извънредно: Северна Македония отхвърли френското предложение!

Свят

„В сегашния си формат френската предложение не е приемливо за мен, за правителството и за президента на Република Северна Македония“. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

 

Новината беше съобщена и от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на заседание на Комисията по външната политика, който цитира македонските медии: „Приемливо би било за Македония ако има чиста формула в преговорната рамка за македонския език и ясна защита на македонската националност. Исторически искания не могат да бъдат част от преговорната рамка“, цитира Йорданов именно македонския премиер.

Това каза премиерът на РСМ Димитър Ковачевски на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама след срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Брюксел.

Той добави, че ако се постигне разбиране за македонските позиции по време на френското председателство, правителството е готово да започне преговори по тях, за да могат преговорите да започнат до края на юни.

Ковачевски подчерта, че гражданите могат да бъдат спокойни, защото винаги на преден план са стратегическите интереси и цели на държавата, както и това, че никой не може да им наложи решение.

„Всички 27 лидери, всичките 27 нации и всичките 27 държави, които се присъединиха към Съюза, всички гордо се присъединиха с цялото си разнообразие и взаимно уважение към многообразието. Нищо от това не беше проблематично по европейския път. Трябва с гордост да се присъединим към ЕС, като изпълним всички критерии за членство,“ подчерта Ковачевски. Той повтори ключовите елементи, които според него биха могли да направят предложението приемливо. Това са ясни формулировки за македонския език в преговорната рамка и ясна защита на македонската идентичност, историческите въпроси не трябва да са критерии в рамката на преговорите между Северна Македония, и ЕС трябва да започнат преди процедурата за конституционни промени с вписването на българи, хървати и черногорци в преамбюла на Конституцията на РСМ и твърди гаранции както от България, така и от ЕС, че София няма поставени изисквания извън това, което ще бъде договорено в преговорната рамка и двустранния протокол, който все още не е хармонизиран с българска страна.

Той добави, че всяко решение ще трябва да бъде взето след консултация с държавните институции.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи сутринта призова чрез Туитър българския парламент и партиите да „изпълнят своите“ ангажименти и да вкарат в днешния дневен ред френското предложение за стартиране на преговорите с Република Северна Македония и Албания.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *