Извънредно! Силно земетресение удари Турция!

Свят

Земетресение с магнитуд 5,4 по Рихтер удари близо до Антигиаман, Адияман в Източна Турция.

Силният трус е регистриран преди броени минути – следобед в четвъртък, 25 януари 2024 г., в 16:04 ч. местно време, на много малка дълбочина от 8 км под повърхността. Хората панически са се втурнали да излизат от сградите.

 

Земетресението е регистрирано от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), първата сеизмологична агенция, която го докладва, съобщава volcanodiscovery.com.

Тяхната служба за мониторинг идентифицира втори доклад от Германския изследователски център за геонауки (GFZ), който също посочва земетресението с магнитуд 5,4. Турските сеизмолози определят силата на земетресението на 5,2 по Рихтер.

Трусът е усетен в окръзите Адъянам, Кахраманмараш, Газиантеп, Шанлъурфа, Мардин, информират телевизиите СиЕнЕн-Тюрк и НТВ.

Земетресението е продължило около 30 секунди, споделят очевидци, цитирани от телевизиите.

За момента не не съобщава за щети и жертви.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая, министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа, както и валията на Малатия Ерсин Язъджъ посочиха, че на този етап няма информация за пострадали хора.

Йерликая каза, че много екипи на АФАД са изпратени в района, за да извършват обследване на терен за възможни щети.

От АФАД посочиха, че получени много телефонни обаждания от граждани на спешния телефонен номер 112 за паднала мазилка в жилищата им.

Кметът на Батталгази Осман Гюдер каза, че хората, които са побягнали от домовете и офисите си, масово са се качили в автомобилите се, като движението в града в момента е натоварено.

Валията на Малатия отправи предупреждения към гражданите да стоят настрани от сгради с нанесени щети от земетресенията на 6 февруари м.г..

Малатия е сред окръзите, които бяха силно засегнати при унищожителните земетресения през февруари със сила 7,7 и 7,8, при които загинаха над 50 хиляди души.

Източник: Блиц

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *